От министерство на външните работи посочиха, че бързото развитие на ситуацията В Либийската Джамахирия прави продължаването на усилията за евакуация на български граждани невъзможна.

Още преди приемането на резолюцията на Съвета за сигурност на ООН въздушното пространство на Либия беше затворено. Напускането на страната по море или по суша е свързано с изключително високи рискове и на практика също е невъзможно, се посочва в съобщението на ведомството.

Министърът на външните работи Николай Младенов призова българските граждани, които все още се намират на територията на Либия, да се запасят с храна и да не напускат домовете си.

Той допълни, цитиран от БиТиВи, че в размирната страна има около 200 регистрирани наши сънародници.

Младенов потвърди думите на военния министър Аню Ангелов, че страната ни би се включила единствено с хуманитарна помощ, като част от операцията в Либия.

Според него сега основната задача е прекратяване на атаките на режима „Кадафи", категоричното му оттегляне и започването на политически процес, в който всички племена в тази страна да могат да се съберат и да определят бъдещето на държавата".

По думите на министъра ако сега Джамахирията се разпадне, това ще бъде сигнал за нестабилността на целия регион. Риск би се появил включително за Средиземноморието и Европа.

На въпрос дали страната ни признава временния съвет на бунтовниците в Либия, Николай Младенов отговори: „Ние признаваме единствено държави, но сме готови да поддържаме връзка с всички организации. Хората от опозицията имат легитимността да работят за изграждането на нова държава".