Няма строеж върху дюни в къмпинг „Юг". Около тази позиция се обединиха министерствата на регионалното развитие и на околната среда и водите.

На пресконференция в МРРБ бе представена актуална информация по случая с къмпинг „Юг", където е започнало строителство на вилно селище.

Припомняме, природозащитници алармираха, че в седмицата преди Великден в къмпинга в северната част на залива Корал е бил излят бетон направо върху дюните.

Регионалната министърка Лиляна Павлова се е срещнала с колегите си от МОСВ, за да обсъдят ситуацията. Още сутринта Павлова изпратила на проверка регионалните екипи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и кадастъра, за да проверят строителните работи на територията на къмпинг „Юг".

Павлова показа специализираните кадастрални карти, направени още през 2012 г., които засягат територията на плажната ивица на къмпинг „Юг" и къмпинг „Корал" с прилежащите му дюни.

Имотът, за който има сигнали, касае частен терен, урбанизирана територия в къмпинг „Юг" на територията на Царево", посочи Павлова и допълни, че има одобрен устройствен план от 2004 година. Това са строежи с максимална височина до 10 метра.

През декември 2012 г. е издадено разрешение за строеж на вилно селище върху въпросния частен терен. На 17 януари 2013 г. обаче регионалната ДНСК отменя издаденото разрешение. Мотивът им бил, че за това вилно селище няма предвидено присъединяване към ВиК и електрозахранване.

Инвеститорът реагирал, подавайки жалба. В резултат на това на 30 декември 2013 г. съдът отменя заповедта за спиране на строителството, издадена от РДНСК. Съдиите са постановили, че РДНСК не е компетентен орган, за да се изказва по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС).

Бетонът е на частния терен на „Фаворит" АД, а не е на морския плаж, който е изключителна държавна собственост, категорична бе Павлова.

Днес ще приключи и проверката на органите на МОСВ. Първите заключения, които могат да се направят са, че не са спазени всички процедури, свързани с екологичното законодателство, обяви от своя страна зам.-министърът на околната среда и водите Бойко Малинов.

Ако това се потвърди окончателно, министърът ще предприеме принудителна административна мярка за спиране на строежа до извършване на процедурите по закона за биологичното разнообразие, стана ясно още от думите му.

Проблемът е, че през 2004 г. е било издадено решение по ОВОС. То обаче е било изтекло към 2012 г., когато се разрешава строителството на обекта.

Строежът не е разположен върху дюни, съгласно официалните документи. Това уверение направи и директорът на Националната служба за защита на природата Михаил Михайлов. По думите му, е изготвена специализирана карта, която определя точното разположение на дюните. Излетите фундаменти не са върху дюни, отсече той, но не можа да отговори на въпроса върху какво тогава е излят бетонът.

„Не е предмет на специализираната карта за дюни да определя вида на скалата", коментира той.

Днешната проверка на РДНСК открила други пропуски, свързани с липсата на декларация за съответствие на положения бетон. Главният архитект е този, който може да спре строежа, ако счете, че има основания за това, категорична е регионалната министърка.

В момента екипите на Агенцията по геодезия, картография и кадастър са на място, за да направят допълнително заснемане на терена. Павлова уточни, че това се прави, за да е сигурно, че няма навлизане в плажа.

„Реагираме в съответствие със законодателството, но ако инвеститорът обжалва административните актове, съдът решава кой е прав", каза тя. МРРБ няма право да обжалва съдебните решения.

Междувременно Павлова уточни, че на предстоящо заседание на Министерски съвет ще се разгледа откриването на процедура за избор на концесионер на плаж „Корал". Предвиждаме за първи път процедурата да бъде обявена по специфични изисквания за екоплаж, уточни тя.

Например - всички преместваеми обекти и съоръжения ще трябва да бъдат направени от дърво, от екологични материали. Ще има и изискване свободната зона да е по-голяма от тази на другите плажове. Правим стъпки в тази посока. Предвижда се и затягане на режима за строителство, разясни строителният министър.

Павлова отказа да коментира проверката, която разпореди по повод инцидента в комплекса „Слънчев ден".

Тя каза, че са издали заповед за спиране на строежа. Проверката на екипите ще приключи на 30 април. До тогава няма да бъде издавана информация, за да не се компрометира проверката.

Припомняме, четирима работници загинаха при рухването на сградата на бившия хотел „Вероника" миналата седмица.