До 200% достига увеличението на крайните цени на цитрусовите плодове, което не е нормално спрямо борсовите стойности.

Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов, който даде началото на масираните проверки за цените на храните по празниците.

Той и инспекторите посетиха магазин за хранителни стоки, месарница и плод и зеленчук в района на Руски паметник. В проверките участват служители от ДВСК, НАП, Националната служба за растителна защита, Икономическа полиция и Комисията за защита на потребителите.

Те ще следят за качеството и безопасността на храните, срок на годност, етикетировка и данъчни нарушения, отбеляза министър Найденов. Той уточни, че тези органи не могат да влияят на ценообразуването, но се надява самото присъствие на държавата да респектира търговците да не увеличават изкуствено цените по празниците.

По време на проверката бяха констатирани цени на мандарини и портокали от 1.80 - 2 лв. за кг. при борсови цени на тези цитруси от 45-50 ст. за кг. Бананите пък гонят 3 лв. при 1.20 лв. на борсата.  Няма логично обяснение нещо да поскъпва с 50% или двойно за няколко дни, изтъкна министърът.

В момента на пазара вече има случаи на драстично увеличение на стойностите при цитрусите, например борсовата цена на мандарините е 45-50 ст. за килограм, а в търговската мрежа те се предлагат и за по 1.50 - 2 лв., коментира Найденов. Според министъра надценката при мандарините и портокалите би трябвало да бъде от 30 до 50%.

Същевременно цените на свинското месо на един от проверените обекти се движиха от 7.30 лв. за врат с кост за кг. до 10.90 лв. за кг. за бонфиле, което според него е реална цена. Докато на други места цените на свинското месо вече надхвърлят 15 лв. за кг.

Проверката на експерти от ДВСК и фитосанитарния контрол в месарски магазин не установи драстично завишени цени.

Министър Найденов цитира статистически данни, според които 8% от българите няма да могат да си позволят празнична трапеза и в тази връзка призова търговците да не следват принципа „ден година храни", а да помислят за пенсионерите и социално слабите, които спестяват цяла година, за да могат да си купят някои храни за празниците.

Засилените проверки ще продължат по цялата верига в страната до края на новогодишните празници.