Арестуваният от „Хизбула" агент, който се оказал информатор на Мосад - Мохамед Шорба, стои зад атентата в Бургас. Това посочва ливанското издание „Дейли стар". Информаторът Мохамед Шорба е предупредил Израел за пет операции за отмъщение за убийството на военния командир на „Хизбула" Имад Мугниех, информира източник по сигурността.

Мохамед Шорба е бил ръководител на т.нар. „Външни операции". Той и четирима от екипа му са арестувани преди един месец, след като те са били поставени под контрол за период шест-седем месеца.

Източникът посочва, че подозренията на организацията, че някой е проникнал при тях, се потвърдили, когато българското министерството на вътрешните работи обвинило „Хизбула", че стои зад атаката. При терористичния атентат срещу автобус в туристическата зона на Бургас загинаха шофьорът и петима израелски туристи.

Българските власти разпространиха снимки на двама предполагаеми агенти на „Хизбула", които са заподозрени за бомбения атентат - Милад Фарах, известен още като Хюсеин Хюсеин и канадския гражданин Хасан ал Хадж.

Според източника, 42-годишният Шорба е информирал Израел, който препредал тайно информацията на България.

През 2013 г. отчасти заради атентата в България, Европейският съвет вкара военното крило на „Хизбула" в списъка с терористични организации.

Това не е първият път, в който шпионите са проникнали в редиците на „Хизбула", изключително потайна организация, която се гордее със способността си да предотвари проникване.

През 2011 г. лидерът на „Хизбула" шейх Хасан Насрала обяви, че най-малко двама членове са признали, че работят за централното разузнавателно управление на САЩ.

По-рано днес в Бургас израелският посланик у нас Шаул Камиса Раз определи като „пълни измишльотини" и „опит за манипулация" появилите се публикации за нова версия, свързана с атентата в Бургас - че е замесен агент на Мосад, внедрен в Хизбула.