Гражданско неподчинение обявиха работниците в пловдивската фирма „Флавия", заради нереално ниско заплащане след намаленото време за извършване на една производствена операция.

Около 200 души са отказали да работят, тъй като от няколко месеца получават като заплата от 8 до 40 лева. Според протестиращите вече са системни неплатените престои, заради липса на суровини, материали, инструменти и неизправни машини, съобщава радио Пловдив.

Оказва се, че работниците често подписват празни бланки, с които след това без да знаят работодателят ги е пуснал в неплатен отпуск, на размерът му вече е надвишил позволените от Кодекса на труда 30 дни за година.

Спонтанният протест на хората от фирма „Флавия" е и заради лошите условия, при които работят - някои от цеховете са без отопление, не се отчита вредната за здравето среда и от два месеца е премахната безплатната предпазна храна.

10 представители на участниците в гражданското неподчинение от различни цехове и звена в 15.30 ще представят своите искания пред директорите на „Флавия" - господата Мутафчиев и Гунев. Така на практика се открива и процедура за уреждане на трудов спор и ако не бъдат изпълнени поставените искания, ще се премине към стачка, коментира Димитър Табаков от КНСБ.