България се нуждае от непосредствена подкрепа с обучени кадри и специална техника за охрана на границата. Страната ни се нуждае и от допълнителни финансови ресурси от ЕС, за да повиши капацитета на приемните центрове, както и да обучи и наеме експерти в хуманитарната област, в т.ч. преводачи, медицински кадри, педагози и други. Това заявява КНСБ в своя позиция във връзка със ситуацията от имигрантската вълна и последиците от нея.

Според синдиката е време Европейският съвет да подобри политиката си в областта на убежището. Това може да стане чрез фонда „Убежище, миграция и интеграция" 2014-2020, чийто финансов ресурс, одобрен на 22 март 2015 г., е на обща стойност 1,8 млрд. евро. КНСБ смята, че липсват адекватни национални програми на държавите-членки в областта на убежището и интеграцията на мигрантите.

Синдикатът е категоричен, че е време всички да положим усилия, за да се спре болката, смъртта от такива трагедии. Мигрантите и лицата, търсещи убежище, имат право на живот, работа, сигурност, равенство, солидарност и социално включване. Това, отбелязва КНСБ, може да бъде постигнато чрез промяна на политики в ЕС, които да доведат до приемането на ефективни мерки и сигурни механизми за наблюдение на миграционните потоци и право на убежище, за да дадем солидарно хуманистична перспектива на гражданите на трети страни.

КНСБ припомня някои особености, свързани конкретно с имиграционните процеси, насочени към България. Подчертава се, че страната ни е гранична държава-членка на ЕС, която се намира най-близо до конфликтни зони и страни, генериращи имиграционни потоци. Страната ни е най-близо от всички държави-членки на ЕС до терористичното формирование, наречено Ислямска държава. Стотици хиляди са бежанците в Турция, бягащи от ужасяващия терор на ислямистите терористи. Те търсят спасение и убежище и на наша територия.

От синдиката изтъкват, че България е хуманна държава, която прави всичко по силите си, за да приеме и облекчи съдбата на жертвите на войната. Страната ни обаче има ограничен капацитет и възможности за прием на нова потенциална бежанска вълна.

КНСБ предупреждава, че при създалата се имиграционна ситуация сме изправени пред огромен риск, тъй като засилените мерки за сигурност по море ще прехвърлят неминуемо част или изцяло потоци имигранти към сухопътните граници на ЕС. Следователно, потенциално най-засегната от тях ще бъде България, предупреждава още синдикатът.

Според него веднъж проникнали легално или нелегално, имигрантите остават грижа на държавата ни. КНСБ настоява за преразглеждане на Регламента от Дъблин и за солидарност между държавите-членки при пропорционално разпределяне на бежанците.

Според синдикалистите борбата с престъпните мрежи за трафик на хора следва да бъде координирана на европейско ниво, а на национално ниво - развита спрямо спецификата на отделните държавите членки. КНСБ предупреждава и за още един риск, а именно, че сред имигрантите може и сигурно ще има внедрени терористи, представящи се за бежанци.