Руската прокуратура обяви, че опозионерът Алексей Навални трябва да бъде вкаран в затвора за 10 години, а неговият брат Олег за 8 години, ако бъдат признати за виновни за кражбата на повече от 30 млн. рубли ($500 хил.), съобщава „Ройтерс".

Двамата са обвинени за кражба от две фирми, в това число филиал на френската козметична компания „Ив Роше" между 2008 и 2012 г.

Навални, който ръководи масовите протести срещу президента Владимир Путин преди три години, и брат му твърдят, че са невинни по обвиненията и ги отхвърлиха като част от кампания на Кремъл за задушаване на инакомислещите.

Прокурор Надежда Игнатова заяви пред московски съд, че 10-годишна присъда съответства на обвиненията, както и на по-ранна негова присъда за присвояване на 16 млн. рубли от държавна компания за добив на дървесина.

„Вината на ответника е напълно доказана", заяви Игнатова.

Навални, който е получил образованието си на Запад и е антикорупционен блогър, заяви след обявеното от прокурора: „Поне е лесно да се броят (годините в затвора, б.р.)".

Намиращ се в момента под домашен арест, Навални изтърпява условна 5-годишна присъда за присвояване от дърводобивната компания през миналата година, която критиците на Кремъл също смятат, че е фалшификация.