Съветът за сигурност на ООН предупреди Йемен, че ще бъде поставен в международна изолация, ако бъдат провалени усилията по стабилизиране на положението в страната и реформите в силовите ведомства.
Това се казва в резолюция на Съвета за сигурност.

Документът е приет единодушно, съобщиха информационните агенции.

В него се посочва, че може да бъдат разгледани нови мерки, включително предвидените в чл.41 от устава на ООН. Тези мерки могат да включват пълно или частично прекъсване на икономическите и транспортните връзки, пощенските съобщения, както и скъсване на дипломатическите отношения.

В резолюцията са споменати дестабилизиращите действия, довели до реакцията на Съвета за сигурност - взривяване на газо- и петролопроводи, атаки срещу обекти на енергийната инфраструктура, опити да се влияе при взимането на решения, засягащи реформирането на въоръжените сили и службите за сигурност.

Съветът за сигурност призова страните в йеменския конфликт незабавно да прекратят насилието и да свиква конференция за национален диалог с участието на всички страни, да приемат промени в конституцията и в избирателната система, както и да насрочят избори до февруари 2014 г.