Братя Галеви ще се кандидатират за изборите за местен парламент.

Това съобщи адвокатът на дупнишките бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов, цитиран от Дарик.

Менко Менков смята, че в България има стотици, ако не и хиляди, души с мярка за неотклонение „задържане под стража" в арестите и затворите и всички те имат конституционното право да се кандидатират.

Според Менков всеки един депутат може да се окаже в последствие със снет имунитет, така че това не е главната им цел.
Излизането от ареста по никакъв начин не прегражда търсенето на наказателна отговорност.

Братя Галеви все още не са решили по какъв начин и от коя партия ще се кандидатират. Не е ясно и дали ще бъдат независими.
Вероятно ще вземат това решение след като президентът Първанов насрочи изборния ден и стане ясно кога ще бъдат изборите, допълва Менков.

Ако двамата съдружници обаче се възползват от промените в закона, даващи право за мажоритарни кандидати, те ще се изправят пред известен проблем, тъй като във всеки един от 31-те мажоритарни района може да бъде избран по един народен представител.
Това означава, че ако и двамата искат депутатски места, един от "братята" трябва да напусне кюстендилския район - където се знае, че са най-силни.

По думите на адвокатът на Галеви резултатът от тези избори ще покаже настроенията на гражданите - дали те търсят новото и за това дали имат политически натиск, политическа цел, за задържането на тези господа.

Адвокат Менко Менков съобщи още, че вероятно ще поиска промяна в мярката за неотклонение на братя Галеви, които са в ареста вече 5 месеца по обвинение за организиране на престъпна група, рекет и изнудване на журналист.

Според защитника можело да се говори за тенденциозност в работата на разследващите по делото, които събирали доказателства предимно за обстоятелствата в полза на обвинението срещу братя Галеви.

Припомняме, на парламентът гласува промените в изборното законодателство, с което въведе мажоритарен избор за 31 депутата и осемпроцентова бариера за коалиции, които искат да влязат в 41-то Народно събрание.

Ден по-късно президентът Георги Първанов наложи вето на закона. То обаче беше отхвърлено.

Според новия закон, когато двама или повече мажоритарни кандидати са получили най-много, но равен брой гласове, се провежда втори тур до седем дни от датата на произвеждането на първия тур в неработен ден.