Читирима души загинаха, а други 50 бяха ранени при престрелка в района на укрепения лагер на протестиращите опозиционери в центъра на тайландската столица Бангкок, съобщи БиБиСи.

Бронетранспортьори пробиха барикада на т. нар. "червени ризи" до главния вход на "града" на опозицията, предаде агенцията.

Тайландските правителствени войски са завзели част от територията на лагера, предаде РИА Новости.

Представител на правителството в Тайланд обяви по националната телевизия, че военната операция по прекратяване на „незаконния митинг" на опозицията ще продължи цял ден и помоли жителите на Банкок да не пристигат в центъра на града.

Малко преди това беше съобщено, че правителствените тайландски войски увеличават силите, в т.ч. и бронирана техника, в района на укрепения "град на опозиционерите" в центъра на Бангкок, където те провеждат протести.

Лидерът на демонстрантите призова за готовност за въоръжени сблъсъци.

"Молим всички да бъдат готови за операции /военни/, тъй като бронетранспортьорите вече тръгнаха", съобщи Натавут Сайкиа, генерален секретар на антиправителствения обединен фронт за демокрация срещу диктатура.

Военните сблъсъци между антиправителствени демонстранти и правителствените войски възникнаха в Бангкок през миналата седмица. Сред пострадалите беше и известният опозиционер генерал Ксатиа Савасдипол, който по-късно почина от раните си.