След близо шест часа дебати народните представители гласуваха осем процента бариера за коалиции, но без да се добавя 1 % за всяка партия, която влиза в коалицията.

Общо гласувалите бяха 196 представители.  „За" се обявиха 135, „против" 59. Въздържаха се двама.

Въпреки, че НДСВ не гласува това предложение, текстът мина с гласовете на БСП, ДПС, Атака и "Ред, законност и справедливост".

Депутатите гласуваха и за смесена избирателна система, при която ще се избират 31 мажоритарни кандидати. От общо 228 гласували, „за" се обявиха 128, „против" 85 и 15 „въздържали се".

Текстът за изборната бариера за коалиции е предложен от Яне Янев и възбуди съпротива от опозицията и НДСВ. 

По време на дебатите Димитър Абаджиев от РЗС изтъкна като аргументи за предложението, че то осигурява равнопоставеност, че е препятствие срещу безпринципните коалиции, а също и че такава практика - за изборна бариера 8-10%, имат редица европейски страни - Полша, Чехия, Словакия, Румъния, Италия.

Лъчезар Иванов категорично заяви, че ГЕРБ настоява за преференциална пропорционална избирателна система с 5 процентен праг.

Марина Дикова от НДСВ предупреди, че предложения от Янев и подкрепен от парламентарната комисия текст, няма да постави мажоритарно начало.
За да стане това, би трябвало преди време да се променят големината и броят на районите, за да имат еднаква тежест, поясни тя.

Истинската мажоритарност предполага балотаж, подчерта Дикова и предупреди, че има опасност резултатът, ако бъде приет предлаганият текст, да бъде „нито риба, нито рак".
Дикова изрази съмнения относно тежестта на мнението на предлаганите 31 мажоритарни кандидати - „И най-гениалните да изберем, тяхната воля няма да има тежест", убедена е Дикова.

Според нея трябва да се изберат или 120 мажоритарни кандидати и 120 пропорционални, или нищо.
НДСВ настоява за преференциална система с пропорционални листи, подчерта Дикова.

Изборният закон върна и националистите в парламента. Тодор Батилов от „Атака" дори направи изказване от трибуната в пленарна зала.

Той бе категоричен, че представения днес законопроект ще осакати мажоритарния вот. „Не може да промените същността на мажоритарната система", смята Батилов.

Една от основните критики на националистите е за различната тежест на мандатите. Освен това те не одобряват факта, че се правят промени в изборното законодателство в последния момент.

„Като говорите от името на българския народ, питали ли сте го като променяте в негова вреда", обърна се той към вносителите.
„Ако това не сте го направили, моля ви, върнете се в юридическия факултет", допълни народният представител.

По думите му на един индивидуален изпит по основи на правото или конституционно право, вносителите не биха получили добра оценка.

„Ние си даваме сметка, че имаме в случая недостатъци на самата система", коментира от своя страна и Ангел Найденов от „Коалиция за България", който е и председател на временната комисия по изборния закон.

Неслучайно, по думите му, първият вариант, предлаган от червените, е бил 58 народни представители да се избират мажоритарно.

Водещото при това предложение бе да се изравни тежестта на мандатите, изтъкна Найденов и подчерта, че това предложение е било отхвърлено от политически формации и парламентарни групи.

За това е предложен настоящият вариант в закона - 31 мажоритарни кандидати.

„Днес сме изправени пред изключително неприятна ситуация", заяви от своя страна Николай Камов.
„Ще поставим европейски рекорд по закъснение на приемането на радикални промени в изборното законодателство непосредствено преди изборите. Може би ще поставим и световен", смята Камов.

Той даде за пример законодателните практики в Турция и страните от ЕС, където избирателният закон може да се променя най-малко година преди изборите.

Дори законът да бъде гласуван на второ четене, според народния представител, няма да са ясни правилата, при които ще се състезават кандидатите за народни избраници.

Освен това според него законът е заплашен от отлагателното вето на президента. „Днес имаме едно недоносче", смята Николай Камов и допълни, че днес ще гласуват договореностите между ДПС и БСП.