Управляващите стимулират незаконното циганско строителство и подкрепят гражданите, които живеят единствено от социални помощи и социални плащания.

Това се посочва в позиция на ВМРО по повод искането за налагане на мораториум върху заповедите за премахване на незаконни строежи и действията на управляващите.

Войводите определят мораториума като тотална капитулация на БСП пред циганската наглост, акт който руши законността, дискредитира администрацията и съда и създава у цели групи от хора чувството за безнаказаност и слободия.

Вижда се, че управляващите директно защитават интереса на нарушителите, стимулират незаконното циганско строителство и  подкрепят гражданите, които живеят единствено от социални помощи и социални плащания, изтъкват от ВМРО.

Вносителите на въпросния мораториум посочват, че това се отнася за „единствено жилище". Искрено се учудваме от правната им некомпетентност - нещо, което е незаконно няма как да бъде определено, квалифицирано като жилищна постройка. Най-малкото и да е посочено за такова, в него не може да се живее, защото не отговаря на елементарни условия, категорични са юристите от движението.

Според партията на Красимир Каракачанов въпросният мораториум е в разрез с всякаква инженерна, архитектурна и правна логика. Нещо повече - той е против тази логика и създава условия за непрекъснат бум и компромиси. Държавата дискриминира и с усърдие преследва българските семейства, които са си остъклили балконите или са си ремонтирали оградите на дворовете. За тях този мораториум обаче няма да важи.

.ВМРО се противопоставя и на следващата стъпка, огласена от БСП - промяна на подробните устройствени планове, което ще даде възможност да узаконят с една поправка в Закона за устройство на територията всичко „заварено".

Следим с отвращение как в името на няколкостотин хиляди цигански гласа БСП е готова да срине държавата, се казва още в позицията на войводите.