Премиерът Пламен Орешарски е поставил не само себе си, но и България в унизително положение, като е обявил замразяването на българското участие в проекта „Южен поток". Този анализ на вчерашната пресконференция на министър-председателя направи опозицията от ГЕРБ на следобеден брифинг в централата на партията си.

Хората на Бойко Борисов не си спомнят друг премиер да е поставял страната ни в подобна позиция и напомниха, че вчера Орешарски в немислим формат, в присъствието на депутати от друга държава, която не е страна по проекта „Южен поток", съобщи, че спира проекта.

Подобно на Реформаторския блок и ГЕРБ иска да разбере дали правителството вече е подписало договор за строителство на българската част от тръбата, какви са клаузите в него и ще бъдат ли плащани неустойки.

„Ако има неустойки, трябва да се потърси наказателна отговорност от този, който е довел до тези неустойки", заяви народният избраник от ГЕРБ Димитър Главчев и за пореден път вмъкна желанието на опозицията за подаване на незабавна оставка от страна на кабинета „Орешарски".

Партията на Бойко Борисов разполага обаче с информация, че дори и след „замразяващите" думи на премиера Орешарски на места се правят плащания за отчуждаване на имоти, през които ще премине тръбата на „Южен поток". Опозицията настоява още и Българският енергиен холдинг (БЕХ) да задължи компанията изпълнител на проекта да спре всякакви авансови плащания.

Не на последно място герберите искат и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който е на официално посещение в Китай, с най-бързия полет да се прибере.

„Първоначалната цена на проекта „Южен поток" беше 3 млрд. евро, а момента говорим за оскъпяване поне с 600-700 млн. евро без икономическо обяснение", сигнализира още депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

Народните представители от ГЕРБ ще поискат в сряда изслушване на премиера и на енергийния министър в пленарна зала по отношение на въпросителните около „Южен поток".

Актуалната тема за задължителното гласуване, обявена от лидера на БСП Сергей Станишев, също не бе пропусната от ГЕРБ. Бившите управляващи повториха, че те винаги са били за въвеждане на задължителния вот, но само след провеждане на референдум с такъв въпрос едновременно с предсрочните парламентарни избори.

Най-подходящата дата за тези избори 2 в 1 ГЕРБ вижда в последната седмица на месец септември.

„В малкото оставащи дни на 42-вото Народно събрание е невъзможно да бъде развита процедурата за промяна в Конституцията и Изборния кодекс относно задължителното гласуване", коментира бившата парламентарна шефка Цецка Цачева.

Опозицията ще настоява и за въвеждане на електронно гласуване, заедно със задължителния вот, за да може да гласуват българите в чужбина.

Все пак обаче ГЕРБ дава толеранс на управляващите, като Цачева обясни, че ако не искаме да правим избори през август, 42-вото Народно събрание трябва да работи до края на месец юли.