Британската консервативна опозиция лобира страните от Европейския съюз да отхвърлят предложението Тони Блеър да е първият, който да заеме поста на постоянен председател  на ЕС,

Това обяви външният министър в сянка Уилиам Хейг, цитиран от europe.bg

Хейг заяви, че е казал пред правителствени преидставители в Париж и Берлин, че назначаването на бившия британски министър председател начело на ЕС ще предизвика отрицателни реакции в Обединеното кралство.

"Не би могло да има по-лош начин ЕС да се рекламира пред народа на Великобритания", каза Хейг пред "Таймс".

Той обяви още, че е възможно консерваторите да призоват за референдум за членството на страната в ЕС, ако партията вземе властта от лейбъристкото правителство, което Блеър ръководи вече десетилетие.

Коментарите показват силата на опозицията на торите срещу задълбочаващите се връзки на Великобритания с блока на 27-те. Това би затруднило позицията на лидера Дейвид Камерън, ако той спечели изборите, които министър председателят Гордън Браун трябва да свика до юни.

Камерън обеща да проведе референдум за това дали Великобритания трябва да приеме Лисабонския договор, който реформира ЕС и създава поста на постоянен председател, в случай, че споразумението все още не е ратифицирано, когато той поеме управлението на страната.

80% от 2205 членове на консервативната партия са отговорили в запитване на сайта на партията , че искат Камерън да проведе референдум за Лисабонския договор, дори ако споразумението вече е ратифицирано и влязло в сила. 82% искат да спрат финансовия принос на страната за съюза.

"Повечето хора биха били изключително раздразнени, ако Тони Блеър бъде назначен за президент на ЕС", каза Хейг за "Таймс".