Създава се усещането, че в България единствената институция е прокуратурата и всички проблеми трябва да се отнасят до нея. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди заседанието на Висшия съдебен съвет.

По думите му очакванията към прокуратурата са като към „пожарна команда, която непрекъснато трябва да обслужва скандали".

Защо продължаваме да разнасяме доклади на хартиен носител, защо не ги разнасяме на диск, в който да се влиза с парола, така че да има следа за всеки ползвател и за периода, за който я е ползвал, пита главният прокурор.

"Смятам, че могат да се вземат мерки за охрана на класифицираната информация. И докато няма взети такива мерки сигурно ще бъдем непрекъснато свидетели на изтичане на информация", посочи още Борис Велчев.

Той призова прокуратурата да не се замесва в политически циркове, но все пак призна: „Това не е ново за нас, винаги е имало опити прокуратурата да бъде замесена във всички скандали, които се пораждат в българското общество.

Борис Велчев обясни, че няма да назначава проверка защо е прекратена проверката по справката, изчезнала от кабинета на Станишев. „В прокуратурата има ред, актовете на Градска прокуратура подлежат на служебен контрол от Апелативна прокуратура", обясни главният прокурор.

Срокове и ултиматуми на прокуратурата не могат да се поставят", категоричен бе главният прокурор. 

Попитан дали върху него и прокуратурата е оказван политически натискпо повод скандалите с докладите на ДАНС, той каза, че предстои да се установи дали от кабинета на Станишев са изчезнали 9 или 10 доклада.
Велчев обаче призна, че действително има липсващи материали, които са класифицирани. В момента се проверява дали тези материали са изчезнали, или са поставени някъде по грешка от деловодството на Министерски съвет.

Във връзка с това дали ще поиска сваляне на имунитета на Сергей Станишевтой заяви, че ако има такова предложение от наблюдаващия прокурор в СГП по случая с докладите, то той ще го направи.