Бившият служител на американската Агенция за национална сигурност Едуард Сноудън е използвал потребителски имена и пароли, които несъзнателно са му били предоставени в шпионска база в Хавай. Те са позволили да има достъп до класифицирани материали, които по-късно даде на медиите, обявиха източници, цитирани от Ройтерс.

Установени са служителите, които са предоставили подробностите на Сноудън. Те са разпитани и уволнени, каза източник, който има връзка с няколкото водени от правителството разследвания.

Сноудън е успял да убеди между 20 и 25 негови колеги в регионалния оперативен център на агенцията в Хавай да му предоставят техните потребителски имена и пароли, като той им казал, че са му нужни, за да си свърши работата като компютърен системен администратор, заяви втори източник.

Разкритията показват, че неадекватните мерки за сигурност в агенцията са изиграли значителна роля за изтичането на класифицираната информация.

Ройтерс съобщи миналият месец, че агенцията не е поставила софтуер срещу изтичане на информация в базата си в Хавай преди Сноудън да отиде да работи там и да изкара секретна информация на бял свят.

Не е ясно служителите какви правила са нарушили с предоставянето на паролите, които са позволили на Сноудън достъп до информацията, макар че той не е упълномощен.

Сноудън работи в Хавай около месец миналата пролет - достатъчно, за да получи достъп и да свали хиляди секретни документи.