14 години след трагедията в САЩ на 11 септември, когато с живота си се разделиха хора от над 90 страни, България е домакин на 12-та конференция за сигурността в Югоизточна Европа. Събитието е под патронажа на президента Росен Плевнелиев, който в поздравителния си адрес наблегна на нуждата ни от модернизиране на въоръжаването на армията.

Бежанците донесоха в Европа и проблемите си, обяви вътрешният министър Румяна Бъчварова пред събралите се посланици и експерти в сферата на сигурността. По думите ѝ, Европа се харесва такава, каквато е, но с новите етнически групи, навлизащи в нея, картината се променя и идват социалните неравенства и религиозната нетърпимост.

100-ина хиляди имигранти пристигнали в Гърция от понеделник насам
Още...

Вицепремиерът призна, че интеграцията на бежанците е топ проблем, който включва възможностите за капсулиране и ксенофобия. Интеграцията на тези групи изисква нови икономически и образователни модели, социални и културни промени.

Бъчварова отчете, че за последната година страната ни е станала обект на четворно повишен натиск от миграция, но в последните седмици има спад на нелегално преминаващите. Вътрешният министър обеща да бъдем солидарни в приема на нови бежанци, но сподели, че лично тя не разбира как ще доведем и задържим у нас толкова хора, които не искат да останат. Бежанците имат една крайна цел и това е Германия, наясно бе Бъчварова.

Тя засегна и Шенген, като гарантира, че няма да търгуваме членството си с прием на имигранти. След като даваме свободно право на придвижване на бежанци, защо не го даваме на граждани на ЕС, поиска да знае министърът.