Фискалният резерв е намалял с около 700 млн. лева за една седмица и според последните данни на БНБ депозитът на правителството е 2,7 млрд. лева.

Според експерти в търговски банки са депозирани около 300 млн. лева. Така общите резерви на държавата в момента са около 3 млрд. лв.

Това според финансовия министър Калин Христов, цитиран от БНТ, е нормална тенденция в началото на годината, заради по-големите лихвени плащания.
В края на февруари фискалният резерв е бил дори на по-ниско ниво от 2,4 млрд. лева. Според Христов резервът ще се попълни през втората половина на годината.
Новият министър е категоричен, че риск за правителствения портфейл и финансовата стабилност няма.

"Фискалният резерв има ролята да позволява правителството във всеки един момент да може да си посрещне плащанията, т.е. той трябва да се изменя, няма никакво необичайно поведение на фискалния резерв", коментира финансист № 1.

Фискалният резерв не е част от валутния борд, затова БНБ има отделни резерви и те в момента са на едни от най-високите исторически високи нива, т.е. по отношение на валутния борд няма и не може да има никакви съмнения, подчертава Калин Христов.