Задържаният на софийското летище по искане на Интерпол руски дисидент Николай Кобляков, се яви накуцвайки в Софийския градски съд, където днес се гледа мярката му за неотклонение.

Впоследствие стана ясно, че причината за накуцването на Кобляков е здравословен проблем. Мъжът с двойно гражданство, френско и руско, бе посрещнат с аплодисменти от граждани - членове на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", които дойдоха лично да изразят подкрепата си за него.

Вчера те съобщиха пред news.bg, че дори търсят квартира, в която да отседне Кобляков, ако му бъде наложена мярка за неотклонение „домашен арест".

Кобляков изрази желание заседанието да се води на френски език. Междувременно, интересен е факта, че самият Кобляков не спомена за двойното си гражданство в съдебна зала, а се определи като френски гражданин.

Кобляков поиска да бъдат използвани личните му телефон и компютър от килията, тъй като в тях се съдържат важни снимки, свързани с активистичната му дейност. По думите му, снимките са много важни за настоящия процес, но администрацията не му е позволила да вземе тези свои вещи.

Пред съда бяха представени няколко документа от страна на Кобляков и защитата му. Кобляков фигурира в търговския регистър, като собственик на френска фирма.

Адвокат Биляна Коцакова представи и документ за здравословното състояние на подзащитния си от факултета по медицина в Париж, декларация от друг французин за предоставено жилище на Кобляков, ако бъде пуснат от ареста с мярка, например „домашен арест".
Тя допълни доказателствата и с доклад, един от авторите на който е именно Кобляков. В него е представена дейността му по отношение на борбата с корупцията в Русия.

Наложи се заседанието да бъде прекъснато, за да може Кобляков да се запознае с доказателствата на Прокуратурата за задържането му, тъй като до момента не го е сторил.

Прокурорът настоя Кобляков да бъде временно задържан в ареста за 40 дни. Причината е, че има опасност да се укрие.

Съдът не прие руският дисидент да използва снимките от компютъра и лаптопа в рамките на днешното заседание, тъй като те нямали отношение към предмета на заседанието. В по-късен етап обаче, когато съдът ще трябва да решава дали Кобляков да бъде екстрадиран, няма пречка те да бъдат приобщени по делото.

Според защитата на Николай Кобляков обаче искането на прокуратурата не е обосновано, тъй като няма доказателства за опасност от укриване. Адвокатката настоя за по-лека мярка - подписка. Той би могъл да бъде и под „домашен арест", тъй като е представен адрес в София, където да бъде изпълнена мярката.

„Благодаря, че се опитвате да ме разберете", обърна се към съда самият Кобляков. Той току що разбрал за какво става дума, що се отнася до процедурата. Руският дисидент увери, че не иска да се укрива и не е съгласен с това твърдение на прокурора. „Руснаците знаят къде живея, но никога не са поискали моята екстрадиция от Франция", заяви Николай Кобляков.

Той има доверие в българската правосъдна система и обеща да участва в процеса, докато свърши делото. Според него обаче това е тест за независимостта на България.
„Бих искал да ви помоля да не ме връщате в затвора", призова Кобляков. Съдът се оттегли на съвещание, след което ще се произнесе за мярката за неотклонение.