Богдан Филов е велик учен и престъпен политик. Безусловно той попада в първата десетка на най-големите български историци.

Така проф. Божидар Димитров определи историка и министър-председател на България в 57-мото и 58-мото правителство Богдан Филов, коментирайки протестното писмо на Израелското посолство.

Проф. Димитров нарече гаф решението на софийските общински съветници от 21 май тази година, с което улица „202" в столицата е именувана на „Богдан Филов".

Димитров уточни, че преди години също е бил общински съветник точно в комисията, която определя имената на улиците и посочи, че не е редно улицата да носи името на Филов.

По думите му, историята и обществото ще бъдат готови за подобно нещо едва 100 години след смъртта на „скандалния" премиер. Божидар Димитров припомни, че „за съжаление Богдан Филов в тежките години подписва пакта за сътрудничество с хитлеристка Германия, но освен това той е и убеден привърженик на нацизма".

Някои прогермански кръгове са разбрали демократизацията на България след 10 ноември 1989 г. като възможност за реванш.

По негово управление в лагерите на смъртта са били депортирани около 11 600 евреи, което предизвиква и естествената и логична реакция на Израелското посолство.

По думите на директора на НИМ, преименуването на столичната улица е трябвало да се отложи с още поне 40-50 години.

Димитров изрази мнение, че някои прогермански кръгове са разбрали демократизацията на България след 10 ноември 1989 г. като възможност за реванш.
„При всеобщо одобрение се разрушаваха паметници на културата и историята, паметници на Съветския съюз и партизаните", разказа историкът и припомни, че България е единствената страна, която си е позволила да разрушава военни паметници след Втората световна война.

По думите му на конференция в Казабланка през 1943 г. с участието на Уинстън Чърчил, Франклин Рузвелт, генерал Дьо Гол и други висши военни от двете страни е било решено партизаните да получат статут на военни отряди.

По този начин разрушаването на техни паметници също е било нарушение на международна спогодба за забрана за разрушаване на военни, културни и исторически паметници след Втората световна война, обясни още Димитров.