ГЕРБ и коалиционните партньори подкрепят земеделското министерство и премиера Бойко Борисов за отворената политика на МЗХ и премиера към земеделци и ловци. Протестът отвън бил политически, обяви Цвета Караянчева от ГЕРБ.

Когато управляващите отишли при протестиращите видели социалистите Мая Манолова и Светла Бъчварова.

Това е политически протест, изрази притеснение Караянчева, на фона на преминаващите покрай парламента над 5000 протестиращи авджии.

Заставаме твърдо зад министър Танева, зад министър-председателя, изтъкна тя. Всички решения в МЗХ се вземали открито чрез отворен диалог. Нещата се решават с диалог, убедена е Караянчева.

Според нея много от протестиращите не знаели защо са тук, но пък им била осигурена храна. Освен това на ловците им се оказвал политически натиск.

Промените в закона за лова и дивеча предстоят, те ще бъдат частични, обещаха от управляващата коалиция. По-голямата част от текстовете в закона били консенсусни.

Няма безплатен обяд, обявиха от управляващата коалиция.

Мнозинството не вижда защо е протестът на ловците. Нямало съвършен закон, който да удовлетвори всички интереси, но законът цели защита на държавния интерес и интереса на дивеча.

Според реформатора и шеф на земеделската комисия Румен Христов ловците били най-миропомазаната част от бранша. Той е изненадан, че е излязъл при ловците, но те му казали, че политиците са нежелани. Затова и се прибрал в НС. Христов обеща да се разгледат предложенията на ловците.