Русия разпространява документ с план за прекратяване на продължаващия близо 5 години конфликт в Сирия, съобщава АП.

Москва предлага приемане на нова конституция на Сирия в рамките на 18 месеца, която ще бъде подложена на референдум, последвано от предсрочни президентски избори.

В документа не се споменава сирийският президент Башар Асад да се оттегли от поста по време на преходния период - ключово искане на опозицията. Само се споменава, че „президентът на Сирия няма да оглавява конституционната комисия".

Призовава се специалният посланик на ООН Стефан де Мистура да стартира политически процес между сирийското правителство и „обединена делегация от опозиционни групи" на базата на комюникето от юни 2012 година, прието от световните сили в Женева. Комюникето призовава за формиране на преходно правителство в Сирия, което да организира избори.

Руският заместник посланик в ООН Владимир Сафронков, който изрази съжаление, че документът е изтекъл в публичното пространство, заяви пред АП: „Това е нашета визия- нашето предложение".

Той добави, че Москва приема и други предложения. „Това е просто руски принос, как лансираме политически процес...да накара страните да работят, правителството и опозицията", добави той.

Документът беше разкрит преди втория кръг от преговори във Виена в събота между световните сили.

Британският посланик в ООН Матю Райкрофт изтъкна, че руският документ не е обсъждан на срещата на Съвета за сигурност на организацията във вторник, но „ние сме запознати с руските предложения".

На преговорите във Виена на 30 октомври САЩ, Русия, Иран и други държави постигнаха съгласие за иницииране на нови усилия за намиране на мир в Сирия.

Руският документ, озаглавен „Подход за разрешаване на сирийската криза", е фокусиран към опозицията и „терористичните групи" и нуждата от ясно разграничаване.

Призовава се Съветът за сигурност на ООН да обяви „Ислямска държава" за терористична организация и да приеме допълнителен списък с терористични групировки.

„Когато се обсъжда въпросът за спиране на огъня в Сирия, операциите срещу „Ислямска държава" и други терористични групировки не трябва да бъдат включвани", подчертава се в руското предложение.

Москва настоява преди да започнат политическите преговори да се съгласува съставът на делегацията на опозицията. След като двете групи се срещнат под председателството на ООН, те трябва да съгласуват серия от стъпки: започване на конституционна реформа през следващите 18 месеца; формиране на конституционна комисия; подлагане новата проектоконституция на национално допитване и след одобрението й организиране на предсрочни президентски избори; отлагане на парламентарните избори, запланувани за пролетта на 2016 г., и провеждане едновременно с президентските избори на базата на новата конституция; новият президент ще бъде върховен главнокомандващ въоръжените сили на Сирия и ще има контрол върху специалните служби и външната политика.

Русия също предлага в разговорите да участват: САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Саудитска Арабия, Турция, Иран, Египет, Йордания, Оман, Катар, ОАЕ, Ирак, Ливан, Германия, Италия, ООН, Арабската лига, ЕС и Организацията за ислямско сътрудничество.