България не може да разчита на унгарското председателство за отпадането на ограниченията за работа на българи в Eвросъюза.

Това стана ясно по време на представянето в София на приоритетите на Унгария, която ще пише дневния ред на общността през следващите 6 месеца.

През първата половина на 2011 година Европа би следвало да се концентрира върху стабилизиране на икономиката и разкриване на работни места, подчерта унгарският посланик у нас при представянето на приоритетите на ротационното председателство.

Според Юдит Ланг, обаче, това не означава, че Унгария ще лобира пред западноевропейските страни да премахнат забраната за работа на квалифицирани граждани от България и Румъния.

"Ограниченията за достъпа на трудовия пазар на двете страни се приема от самите страни, което означава, че решения за това могат да вземат самите страни. Така, че председателството не може много да влияе върху този процес", заяви Ланг.

Десет страни - Австрия, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Италия, Люксембург, Малта, Холандия и Обединеното кралство, все още не позволяват на българи да кандидатстват наравно с останалите европейци за добре платени, квалифицирани работни места.

Те имат това право като временна мярка до декември 2013 година според договора за присъединяването на България.

Страната ни, обаче, настоява ограничителните мерки да отпаднат преждевременно, тъй като българите не са заплаха за европейския трудов пазар. Досега само Германия е изявила готовност вероятно да направи това.