Китайското правителство иска да засили инвестициите в Европа с цел да помогне срещу дълговата криза, която обхвана държавите от Стария континент, но в замяна желае икономически преференции. Това каза премиерът на Китай Вън Цзябао, цитиран от РИА Новости.

Ние сме обезпокоени от икономическите затруднения в европейската икономика. Желаем да помогнем на страните като увеличим инвестициите", каза Цзябао на икономическия форум в Далиан североизточен Китай.

Цзябао заяви, че Китай, втората най-силна икономика след САЩ, би искала да подпише споразумение за икономически преференции през 2016 г. според правилата на Световната търговска организация.

Но ако държавите от ЕС са готови да демонстрират своята благосклонност няколко години по-рано, би допринесло много за нашите добри отношения", подчерта премиерът на Китай.

Той припомни, че САЩ са вдигнали ограниченията за китайските инвестиции за американския пазар и износа на високотехнологични продукти.

Сигурни сме, че САЩ ще превъзмогне трудностите и напълно ще възстанови икономиката си", добави той.

По думите му Китай може да продължи с ограничаване даването на кредити и по-доброто събиране на данъците в държавата, в опит да задържи инфлацията и да поддържа икономическия растеж в страната.

Икономическата ситуация в Китай е благоприятна, а инфлацията е под контрол, според него.