Експлозия е избухнала пред американското посолство в Анкара, съобщава турската новинарска агенция Dogan, цитирана от Ройтерс.

По непотвърдени данни експлозията е станала пред втория вход на посолството. Жена, работеща в дипломатическата мисия, е със сериозни наранявания в резултат на взрива. Има и един ранен мъж, информира Hurriyet.

При атаката са агинали атентаторът и един охранител.

АП съобщава, позовавайки се на турската полиция, че атентатор-самоубиец е детонирал бомба пред посолството. Най-малко двама души са загинали.

Държавният департамент на САЩ потвърди за атаката. Предполага се, че атентаторът е турски гражданин.

Валията на Анкара Алааддин Юксел заяви, че предполагаем атентатор самоубиец е взривил експлозиви при нападение, отнело живота на двама души, в американското посолство в Анкара.

Атентаторът-самоубиец е свързан със забранена крайно лява групировка, съобщи министърът на вътрешните работи на Турция. Според турското издание milliyet името на терориста е Ечевит Шанлъ.

Изпратени са повече от 10 линейки и пожарни на мястото на инцидента. Районът е отцепен от полицията.

Според турската телевизия NTV експлозията не е причинила щети в самото посолството.

Свидетел е заявил за СиЕнЕн Тюрк, че е видял атентатора до сградата, който се е опитвал да влизе през врата към добре укрепената сграда. Не е ясно дали атентаторът е влязъл в сградата преди да детонира експлозивите.

Служители на посолството са отведени в специални помещения за сигурност в сградата на посолството.

Посолството се намира в центъра на Анкара и около него има много правителствени сгради. Телевизии излъчиха кадри, на които се виждат сериозни поражения на стена и на бронираните прозорци на посолството.

Турска новинарска агенция съобщи, че експлозията е станала близо до офиса на охраната на посолството.

Имаше силна експлозия, която наистина шокира хората наоколо", каза турски журналист за Sky News. Tой е шофирал на разстояние 400 метра от американското посолството в турската столица, когато се е случил взрива.

Имаше много ранени и много линейки, помислих си, че е станало нещо много сериозно, добави той.

До момента никой не е поел отговорността за атентата.

Няма пострадали българи при взрива в Анкара, съобщиха от българското външно министерство. От там допълват, че около 13.30 ч. днес е избухнал взрив пред входа на консулската служба на посолството на САЩ в Анкара. Загинали са двама души, единият от които е турски охранител на мисията.

Сградата на посолството на България в Труция, която се намира недалече от мястото, не е пострадала.