БАН чества 145 години от създаването си. По този повод през 2014 г. близо толкова на брой ще са и инициативите, с които ще се отбележи годишнината.

На пресконференция в БТА председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров обяви, че има желанието Академията да стане не само научен, но и духовен център на България.

Денят за тази заявка не е избран случайно - днес почитаме 141 години от смъртта на Васил Левски, който пък е бил дарител за Българското книжовно дружество, тоест може да бъде приеман за основоположник на БАН.

За изминалата година БАН може да се похвали с цели 9 899 публикации и 73% от потвърдените патенти. За програмния период 2007-2014 г. БАН е развила 217 проекта, като по тях е усвоила над 30 милиона евро.

В рамките на годината ще се проведат над 145 инициативи за отбелязване на годишнината, като в тях влизат 28 премиери на печатни издания, 35 изложби, 12 дни на отворените врати и 18 събития с национален мащаб.

През юни ще се проведе кръгла маса за постиженията на БАН, а честванията ще завършат с юбилеен концерт в Софийската опера.

Предвижда се и конкурс за високи научни постижения, обхващаш материали, публикации и разработки на български учени и научни колективи от последните пет години, като предвиденият награден фонд е 2000 лева.

Стана ясно, че правителството е обещало да спонсорира всички тези събития на БАН с близо 200 хиляди лева, като на днешното заседание на Министерски съвет ще стане ясно какъв ще е окончателният размер на финансовите средства.

Въпреки положителния тон на събитието, акад. Воденичаров не пропусна да порицае политическата класа, че България е една от малкото страни в Европа, която няма национални цели.

Той призова народните представители да се обединят около такива, за да може по-нататък във времето който и да е на власт да има основа, с която да се съобразява.