Три жалби са подадени в Пловдивската окръжна прокуратура срещу кмета на Хисаря Пенка Ганева.

Прокуратурата е сезирана за грубо неизпълнение на служебните задължения от страна на Ганева, която не е осигурила нормални условия за извършване на ремонтни дейности по проект за полагане на нова ВиК мрежа, вследствие на което на 18-и февруари полиция и жандармерия нахлуха в частна фабрика за минерална вода в Хисаря, съобщава Дарик.

Освен това според юристите на компанията, тя е заблудила директора на полицията в Пловдив, който е разпоредил служители на РПУ-Карлово и части на жандармерията да й осигурят подкрепа при осигуряване на достъп до имота.

Ганева твърди, че разполагала с всички необходими документи за започване на ремонтните дейности в границите на имота на частната фабрика, но впоследствие се оказало, че действително липсва изискуемият по закон план на Инспекцията по труда за безопасни условия на труд.

Според адвокат Николай Беров има достатъчно основание за извършване на прокурорска проверка по чл. 283 от Наказателния кодекс за престъпно използване на служебното положение от страна на Пенка Генкова, с цел получаване и на определена облага.

За да протече нормално разследването, прокуратурата може да поиска временното й отстраняване от длъжност, ако прецени, че има достатъчно основание за образуване на наказателно преследване.

Междувременно днес работниците от ТПК „ Бутилираща компания Хисар" барикадирали входа на фабриката, за да не се допуска отново напрежение и рушене на частна собственост.