Изглежда Муамар Кадафи вече не контролира Либия. Това заяви италианският премиер Силвио Берлускони, цитиран от Ройтерс. Имам информация от последните минути и според нея, очевидно Кадафи не контролира вече ситуацията в Либия, посочи най-верният европейски съюзник на либийски лидер.

В коментар за ситуацията в Джамахарията, Берлускони допълни, че бунтовете в Северна Африка могат да имат за резултат не само установяването на демокрация и свобода, но и създаването на опасни центрове на ислямския фундаментализъм и то само на няколко километра от бреговете на Италия.

Поради тази причина Европа и Западът не могат да останат само наблюдатели на този процес. Събитията от последните седмици оказват влияние на нашите търговски отношения, на енергийните доставки и на нашата сигурност, коментира италианският премиер.

Ако може всички да постигнем споразумение, можем да спрем кръвопролитията и да подкрепим либийския народ, каза още той.

Световните агенции припомнят, че Италия е най-големият губещ от размириците в бившата си колония.

Европейската страна е не само основен потребител на либийския суров петрол и газ, но продължава да поддържа изключително сериозни икономически връзки с африканската страна. Италия е държавата, към която се насочва и огромен процент от бежанския поток от Либия.