Народните представители от ДПС внесоха 55 депутатски подписа в Конституционния съд с искане на бъде обявено за противоконституционно решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Стана ясно, че в документа са се подписали всичките 36 депутати от ДПС, а останалите 19 принадлежат на народни представители от Коалиция за България.

Четин Казак коментира пред медиите, че това искане към КС е израз на намерението им да защитят европейската ориентация на България.
По думите на Казак трябва да се докаже, че с подобни принципни правила лежащи в основата на договора към присъединяването ни към ЕС са недопустими компромиси и залитания в популизъм.

На въпрос на News.bg Казак обясни, че не се притеснява от факта, че в подписката участват депутати от БСП, които в пленарна зала са гласували за удължаване на мораториума.
„Това вече е в миналото, позицията на Коалиция за България се промени, всеки има право на самокорекция и преоценка на своите виждания", заяви Казак.

Той изрази надеждата си КС да се произнесе в кратък срок с оглед характера на проблема. "Дотогава Министерски съвет да прецени какво да прави. Ние като парламентаристи сме изпълни своя ангажимент", категоричен бе депутатът.