Израел се е насочил към потенциална политическа криза, след като ключовите коалиционни партньори на премиера Бенямин Нетаняху обявиха, че няма да подкрепят спорен законопроект, който определя страната за държава на еврейския народ, съобщава ДПА.

Очаква се Нетаняху да представи законопроекта за еврейския характер на държавата в парламента на страната в сряда.

Мисля, че този законопроект вреди на Ционизма и унищожава държавата Израел", смята правосъдният министър и центрист Ципи Ливни. „Ако бъде вкаран в парламента в сряда, ние няма да позволим да бъде приет", добави тя пред Ynet TV.

Ливни подчерта, че или ще гласува срещу законопроекта, или ще се въздържи, за да даде възможност на Нетаняху да не уволнява коалиционни партньори, които са гласували срещу неговите инструкции.

Финансовият министър и центрист Яир Лапид, най-големият партньор в коалицията на Нетаняху, също обяви, че няма да подкрепи законопроекта.

Премиерът ще трябва да реши дали иска да уволни министри в правителството си и да се разпадне неговата коалиция заради тяхната опозиция срещу закон, който работи срещу Израел, поясни той.

Без подкрепата на партиите на Ливни и Лапид Нетаняху най-вероятно няма да има мнозинство, след като неговата дясна коалиция държи общо 68 места в 120-местния Кнесет.

Израелският премиер може да намери причина да блокира законопроекта, смята ДПА.

След бурен дебат 14 министри в кабинета одобриха законопроекта в неделя, докато шестима министри гласуваха „против", въпреки критиките, че законопроектът може да наруши правата на малцинствата в Израел, които са около 20% от цялото население на страната.

След компромис от страна на Нетаняху окончателната версия на законопроекта ще бъде подготвена с помощта на главния прокурор на Израел.