Левицата в Румъния печели убедителна победа на парламентарните избори в страната, които се проведоха вчера, съобщават информационните агенции с позоваване на данни от екзитпол проучвания.

Според румънския телевизионен канал TVR, лявоцентристката коалиция Социал-либерален съюз, начело с премиера Виктор Понта, печели 57% от гласовете и вероятно ще има абсолютно мнозинство в парламента.

На второ място е дясноцентристката формация на президента Траян Бъсеску Национално-либерална партия, която получава 19% от гласовете.

Това е чиста победа с абсолютно мнозинство", каза Понта, цитиран от БиБиСи.

Въпреки това Понта ще трябва да споделя властта с Бъсеску, тъй като мандата му е до 2014 година.

„Това е победа срещу режима на президента Траян Бъсеску. Ние спечелихме най-голямата победа от 1990 г.", изтъкна Крин Антинеску от Социал-либералния съюз. Според него това е знак за падането на комунистическата диктатура.

Днес се очакват да бъдат обявени официалните резултати.

Припомняме, Бъсеску и Понта са смятани за непримирими противници, след като през юли тази година премиерът направи неуспешен опит за импийчмънт на президента.

Социално-либералният съюз на премиера Виктор Понта е на власт от май.

Румъния, с България са най-бедните страни в ЕС, води икономическа борба за излизане от кризата, която удари Европа.

В момента средната заплата в страната е 350 евро и около 3 милиона румънци са емигрирали, за да търсят работа и по-добри условия на живот.