Служебният министър на културата Мартин Иванов е изпратил писмо до колегата си в служебния кабинет, вътрешния министър Йордан Бакалов, с предложение за сформиране на междуведомствена работна група за решаване на проблемите, свързани с осигуряваната досега от МВР охрана на обекти от национално значение в сферата на културата.

Във връзка със създалата се ситуация, резултат от приемането на новия Закон за МВР, Мартин Иванов предлага за разрешаване на въпроса да бъде сформирана междуведомствена работна група с участието на експерти и служители от специализираните дирекции в Министерство на културата.

Задачата на работната група е да предложи в кратък срок решение, което трайно да гарантира опазването и съхраняването на Националния парк-музей „Шипка".

Припомняме, вчера стана ясно, че паметникът на връх Шипка, който е издигнат в чест на опълченците, защитавали българското име в битка с османлиите, е застрашен да остане без охрана, тъй като МВР, с цел икономии, обмисля да преустанови охраната на паметника.