Руският активист за човешки права Людмила Алексеева изрази своето разочарование от това, че ЕС получи Нобеловата награда за мир, вместо активисти за човешките права, които имат нужда точно от това.

Да бъда честна, не ми харесва това решение, защото ЕС е голям, бюрократична организация, и е ясно наградата каква роля ще играе в бъдещата политика - никаква, по мое мнение", подчерта 85-годишната Алексеева.

Бих била много радостна, ако тази награда бе дадена на политически затворници в Иран или руснаци, защитаващи човешките права, но не и ЕС, въпреки че аз харесвам ЕС", каза тя за РИА Новости.

Тя изтъкна, че има индивидуалности, които работят за мир и човешки права в много държави и които имат нужда от подкрепа, за да спечелят наградата.

Активната дейност на Алексеева е още от 60-те години на XX век в СССР и дори днес продължава при управлението на президента на Русия Владимир Путин.

Тя смята, че предприетата тенденция от страна на Нобеловия комитет- да присъждат наградата за мир на президент на суперсила ( има предвид Барак Обама, б.р) за една година и на Европейския съюз за друга - мисля, че показва известна ерозия на идеята, върху която се основава наградата.

Британски евроскептици реагираха с тревога, след като Европейския съюз спечели Нобеловата награда за мир, обявявайки, че наградата може да доведе до дискредитиране, съобщава „Франс прес".

Депутатът в Европейския парламент Найджъл Фарейдж, лидер на британската Независима партия заяви, че 27-членният блок създава „насилие и разцепление" в държавите от Еврозоната - като Испания и Гърция.

Присъждането на тази награда на ЕС води до лоша слава", каза той, допълвайки: „Отколкото да донесе до мир и хармония, ЕС ще доведе до бунтове и насилие".

Испания е на ръба на спасяването, военни лица предупредиха, че армията може да се намеси в Каталуния", изтъкна той.

Припомняме, Каталуния смята да проведе референдум за отделяне от Испания.

В Гърция хората гладуват и изоставят своите деца заради oтчайващата бедност и не минава седмица, в която да не видим протести и сблъсъци в столицата срещу „Тройката" (ЕЦБ, ЕС и МВФ, б.р.) и икономическият затвор, който те наложиха", обясни Фарейдж.

Фарейдж е противоречива фигура, която е била глобявана за нападки и обиди срещу президента на ЕС Херман ван Ромпой и германската политика за спасяване на Гърция.

Британският депутат Джон Редууд, водещ евроскептик в Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън, е също критично настроен към наградата за ЕС.

Когато „Франс прес" му съобщили, че ЕС е спечелил Нобеловата награда за мир, Редууд заявил: „За какво?".

Приветствам това, че Западна Европа е в мир от 1945 година, но смятам, че е изненадващо, че ЕС трябва да получи уважение, след като демократична Германия и демократична Франция не са имали никакво намерение да се бият помежду си през последните години", каза той.

Според него не е правилно да се връчва наградата на ЕС.

Все още няма коментар от Камерън или „Форин офис". Говорител на премиера заяви, че нямат планове да правят изявление.

Камерън в последно време е притиснат да се проведе референдум във Великобритания за оставане на страната в ЕС.