Протестен митинг се провежда в Москва, като повод за него е осъждането на протестното украинско движение „Майдан" и последвалия „преврат" в съседна Украйна, година след свалянето от власт на проруския президент Виктор Янукович, съобщава БиБиСи.

Руските държавни медии направиха много сериозна „реклама" на демонстрацията, която се провежда под наслов „Няма да забравим! Няма да простим!".

Групи демонстранти се събраха в центъра на Москва, носейки руски националистически лозунги и знамена. Една от групите протестиращи, облечени във военни униформи, носи плакат, на който пише: „Майданът е болест - ние ще я излекуваме!" На друг плакат се чете: „Майданът е в изгода на враговете на Русия!".

Първоначалните очаквания бяха поне 10 000 души да се съберат в пика на проявата, като повече от 100 обществени организации набираха подкрепа за събитието, съобщава руската телевизия НТВ.
Междувременно обаче "Новости" се позова на московската полиция и обяви, че на митинга има около 35 хиляди души.

Припомняме, след няколкомесечни протести в центъра на Киев и в други градове от Западна Украйна Виктор Янукович беше свален от власт на 20 февруари 2014 г. Около месец след тези събития Русия анексира дотогава украинския Кримски полуостров.
От април миналата година насам пък Русия е обвинявана от Запада, че има очевидни доказателства, че Русия подклажда сепаратистките пориви на руското население в Източна Украйна, като ги снабдява с тежки оръжия и изпраща войници.
Според Москва сепаратистите в Донбас са „доброволци".