„Приста ойл" официално откри модернизираната и разширена линия за производство на пластични смазки (греси) на подразделението си „Верила Лубрикантс".

Заводът се намира в с. Равно поле, Софийска област, като инвестицията е в размер на 1.5 млн. евро, част от които са осигурени от Европейската банка за възстановяване и развиитие.

На събитието присъстваха министърът на икономиката Божидар Лукарски, председателят на управителния съвет на „Приста ойл" Пламен Бобоков, изпълнителният директор на „Верила Лубрикантс" Радослав Орловски, представители на бизнеса, журналисти и др.

Лукарски заяви, че държавата трябва да насърчава добрите бизнес практики и поздрави ръководството и служителите на компанията по повод отриването на завода, който от 2007 г. е с мажоритарен собственик „Приста ойл".

Пламен Бобоков, заяви, че се радва, че след 7 години инвестицията за модернизиране на завода, чиято продукция се реализира, както на вътрешния така и на външния пазар, е осъществена. Той посочи, че пазарите, на които „Верила Лубрикантс" оперира, се разрастват непрекъснато, като в момента компанията продава в Централна и Източна Европа, Близкия изток и Африка.

Сега вече в завода е разположена и най-модерната лаборатория за изследване на смазочни греси в тази част на Европа, каза още Бобоков.

Пред Money.bg изпълнителният директор на фабриката Радослав Орловски заяви, че с новата инвестиция производственият капацитет се увеличава повече от три пъти. До момента той е бил 2000 тона на година, а от тук нататък ще бъде над 7000 тона годишно.

Сега около 40% от производството отива на българския пазар, като най-големите клиенти на фабриката са минната индустрия, енергетиката и железниците. Останалите 60% се реализират на външни пазари, като Румъния е най-големият след този у нас.

През тази година продукцията на завода разширява географията си и вече има търсене от страни в Западна Европа като Германия и Белгия, каза още Орловски. Той допълни, че спрямо миналата година, когато са реализирани приходи в размер на 7 млн. лв, се очаква около 30% ръст.

До момента във фабриката са работили 50 души, като след разширението те ще се увеличат първоначално с нови 5, които са кадри подготвени от ХТМУ и ще работят в лабораторията. С увеличаване на поръчките заетите служители могат да нараснат.

Орловски заяви, че суровините, с които се подготвят гресите идват от рафинерии от различни точки на света, като това осигурява нужната диверсификация необходима за сигурност на доставките.