Бизнесмен от Кърджали се е превърнал от мултимилионер в просяк. За една нощ той губи 18 млн. лв. и днес няма пари да си купи дори хляб. 58-годишният Петко Косев е един от първите милионери на демокрацията.

„Знаете ли, не е страшно да си много беден. Страшното е да няма справедливост. Аз имах голям капацитет, търгувал съм с 9 държави. Всъщност да си бизнесмен не е лесна работа. И много е трагично тези, които влагат, тези, които искат да направят добрини, да бъдат унизявани", казва Косев в репортаж на Би Ти Ви.

Той започва бизнеса през 1989 г. със спестяванията си от 636 лв. „Купих 4 метра и 27 сантиметра плат. Като ушиха роклите и ги дадох в дамска мода, докато се прибера в комплекс „Тракия", бяха продадени. И от реализацията на продажбата купих 11 метра и 67 сантиметра плат. 1989 г. септември месец вече имах 650 000 лв. През 1990 г. бях доайен и участвах на международния панаир в Пловдив със собствена палата. 1990 г. вече бях направил около 3 милиона и кусур чисти пари", разказа Петър Косев.

Печалбата той инвестира в бившата общинска фирма за търговия на едро, която по онова време притежава почти всички магазини в Кърджали, но последвалата приватизация го срива. „От собственик се превръщам в един просяк", казва Косев.

Днес той твърди, че са го ударили, защото е станал прекалено влиятелен. „От там е дошло опасението, че, видите ли, аз ще казвам кой ще е кмет или еди-кой си каква длъжност да заема. Пък мен това не ме интересуваше. Аз съм един пример какво не трябва да правиш - да не се предоверяваш. Все пак, когато стъпваш в един район, да знаеш, че има пясък отдолу и трябва да знаеш коя група или коя част от група ще ти подложи пясъка отдолу и ще потънеш", коментира бившият милионер. Той смята, че зад фалита му стои „протекцията на бивш главен прокурор на Република България".

Днес бизнесменът има 68 стотинки в портфейла си, с които трябва да изкара до заплата. Работи като нощен пазач на спортната площадка, където му плащат на дежурство. За миналия месец е изкарал 89 лв. Живее без ток, без храна, в къща на общината, чийто таван всеки момент ще се срути над главата му.

„Да си беден не е страшно. Важното е да си почтен, да заспиваш спокойно, макар и на свещ", казва Петър Косев.

Днес милионерът-бедняк има две мечти - да стисне ръката на собственика на Лудогорец, защото и той е помагал на футбола, когато е имал, и да разкаже на главния прокурор всичко, което знае за мръсните тайни на прехода.