Стотици хиляди деца в Сирия не могат да посещават редовно училище, а учебните сгради в страната понасят големи щети от продължаващите боеве в страната. Това сочат данните на УНИЦЕФ.

От там предупреждават, че ескалацията на нивото на насилие е заплаха за обучението на стотици хиляди деца. Една пета от училищата в страната сa с щети или се използват за подслон на разселените.

В градовете, където конфликтът е най-интензивен, някои деца вече са пропуснали почти две години на обучение.

„Образователната система в Сирия се тресе от въздействието на насилието", посочи Юсуф Абдел-Джелил, Сирия представите л на УНИЦЕФ.

Оценка на образованието, проведена от УНИЦЕФ през декември 2012 г,  отбелязва, че много родители не са склонни да изпращат децата си на училище, страхувайки се за тяхната безопасност.

Данните на организацията сочат, че най-малко 2 400 училища са били повредени или унищожени, включително 772 в Идлиб (50% от общия брой), 300 в Алепо и още 300 в Дераа. Над 1500 училища се използват като места за подслон за разселените лица. Повече от 110 учители и друг персонал са били убити и много други вече не се появяват на работа.

Някои училища са били използвани от въоръжените сили и групи, участващи в конфликта.

Оценката показва, че сред най-пострадалите училища са в Идлиб, Алепо и Дераа - където боевете са особено тежки. В резултат на това учениците не успяват да пристигнат на време за часовете, понякога присъстват само два пъти седмично.