Хиляди руснаци изпратиха опозиционера Борис Немцов в московския център „Сахаров", съобщават руски медии.

Политикът беше погребан в Троекуровското гробище в столицата около 14:30 часа московско време.

Гражданската панихида започна в 10 часа и продължи до 14 часа. Администрацията на президента беше представлявана oт парламентарния секретар Гари Минх, а правителството от министъра по въпросите на „отвореното правителство" Михаил Абизов. Също така на поклонението правителството беше представено от вицепремиерите Сергей Приходко и Аркадий Дворкович, аграрният министър Николай Фьодоров и други. Траурен венец бе оставен от името на самия премиер Дмитрий Медведев.

Ръководителят на „Росатом", който присъства на службата, изрази надежда бързо да бъдат намерени извършителите и поръчителите на това „политическо убийство".
Американският посланик в Русия също присъства на погребението, както и всички посланици на страните членки на ЕС.

Хиляди руснаци отидоха на поклонението пред московския център, за да се простят с Немцов. Според Интерфакс по време на поклонението е имало опашки от над 1 километър. Пред сградата, където се проведе, хората палеха свещи.  До ковчега с тялото на руския опозиционер бяха роднините и семейството на Немцов.

Няколко депутати от чужди държави не бяха допуснати да присъстват на погребението. Вчера председателят на полския Сенат Богдан Борусевич заяви, че руските власти са му отказали виза. Бившата латвийска министърка на външните работи Сандра Калниете, която е европейски депутат, пък заяви, че гранична полиция не я е допуснала да влезе в Москва от московското летище Шереметиево в понеделник вечерта. Така парламентаристката е била принудена  да прекара нощта на летището. Обяснено й било, че правото да влезе в Русия й е отказано на основание член 27, алинея 1 от руския наказателен кодекс. Калниете поискала да й разяснят какво точно гласи този текст, но никой не можел да й обясни, предаде Франс прес.

Междувременно шофьорът на снегорина, станал свидетел на убийството на Немцов, е уволнен, съобщава РЕН-ТВ.

Отбелязва се, че в деня на убийството де факто смяната на шофьора е била последната, тъй като веднага е бил уволнен.

Снегоринът премина по Москворецкия мост в момента на убийството, което ясно се вижда от публикуваното преди няколко дни видео от охранителна камера.

Свидетелят, Сергей Б., който е роден през 1971 година, отказа да отговаря на въпроси, тъй като не иска да се повдига тази тема.

Припомняме, Немцов беше убит на 28 ноември в близост до Кремъл.