Четирима души са загинали, а 18 са ранени, двама от тях с опасност за живота, при 19 тежки катастрофи през изминалото денонощие у нас. За района на София са станали 150 леки и 5 тежки катастрофи с 5-ма ранени, съобщават от Съюза на автомобилистите.

Пътните настилки в по-голямата част от страната са мокри, на места заснежени и частично заледени, почистени и обработени.

Дъжд вали в областите: Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Пловдив, Плевен, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково.

Жълт код заради опасност от поледици е обявен в 17 области на страната в Западна и Централна България, според НИМХ.

Времето ще е потенциално опасно в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Габрово, Ловеч, София- област и София - град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Кърджали и Пловдив.

Усложнена е пътната обстановка във Великотърновска област поради поледица - ниски температури и дъжд. Най-сериозно е положението в община Златарица и павликенските села Мусина и Вишовград, където машините, ангажирани в осоляването също са затруднени да достигнат до тях. На този етап няма постъпили сигнали за бедстващи или изпаднали в нужда граждани и за тежки пътни инциденти на територията на област В. Търново. Почистени и осолени са и главните улици в градовете на областта. Затруднено е предвижването в малките и крайни улички, предадоха от полицията във Велико Търново.

Областното пътно управление предупреждава шофьорите да избягват пътувания в района.

С тънък слой лед осъмнаха пловдивските булеварди и улици като най- проблемни бяха вътрешните улици на града, съобщава Радио Пловдив.

В ранните часове улиците и тротоарите в София се превърнаха в ледена пързалка и придвижването на хората и автомобилите е затруднено. От столичната община обявиха, че още през нощта е започнала обработката по улиците и булевардите със смеси срещу заледяване. Екипите работят и в момента по улиците и спирките на градския транспорт. На терен са над 80 специализирани за почистване машини, уверяват от общината, цитирани от БНТ. Но все пак предупреждават пешеходците и шофьорите да бъдат внимателни.

"Ще продължим да координираме и контролираме работата на фирмите, при поледица. Солта, знаете, отмива се, работи се с пясъчно-солни смеси някъде, много тежка беше обстановката в районите "Витоша", "Люлин". Малките улици и те ще бъдат обработени, техниката е достатъчна. Милион и 300 хиляди декара територия е трудна за обхващане едновременно при такава тежка обстановка", каза директорът на столичния инспекторат Веска Георгиева, цитирана от БНР.

Поледицата напълни коридора пред спешния травматологичен кабинет в „Пирогов", съобщават от здравното заведение.

От 8 сутринта до 11 часа през кабинета са преминали 40 пострадали. Те са около 60-годишни, като повече са пострадалите жени. 10 човека са приети за спешни операции. По-често хората са си чупили ръцете, като преобладават тези в областта на китката.

Почти всички третокласни пътища в Ловешка област са затворени за движение заради поледицата. Главните пътни артерии в областта са опесъчени и проходими. В районите на Априлци и Троян продължава да вали дъжд и се образува поледица. В района на Луковит тази сутрин се е обърнала цистерна с газ, но до инцидент не се е стигнало. Пътят на изхода за Плевен е бил временно затворен, но вече е проходим.

Пътищата от републиканската мрежа в Плевенска област навсякъде са обработени със сол и пясък. По третокласната пътна мрежа има заледени участъци.

Пътищата в Благоевградска област са мокри, заледени и хлъзгави. От сутринта са станали няколко катастрофи, но само с материални щети по автомобилите, няма пострадали хора. Няма и ограничения за движението през прохода Предела.

В родопската част на Пазарджишка област са заснежени и на места заледени. През последното денонощие трима души са получили фрактури на крайници , след падане по заледени улици.

Днес температурите ще се повишат като максималните ще са между минус 1 и 4 градуса. Дневната температура в планините на 1200 м ще бъде около 4 градуса, на 2000 м - около минус 1.

Пътят от кръстовище "Петолъчка" до град Котел временно е затворен за опесъчаване.

Забранено е преминаването на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода Превала и Печинско и по пътя Батак - Доспат, Гоце Делчев - Доспат и Сърница - Доспат.

АМ „Хемус": ОПУ-Шумен от км. 369+000 до км. 373+800 /ляво и дясно платно/ се извършва машинно полагане на износващ пласт; ОПУ-Варна и Шумен: Затворена в участъка от п.в. Каспичан до п.в. Ветрино. Срок 15.12.2012 г. Движението е пренасочено по път І-2 Русе-Варна през Нови пазар-Ветрино и по път ІІІ-208 Ветрино-Провадия до п.в. Ветрино. Пътна настилка суха,на места заледена и обработена.

Забранява се целогодишно движението на ППС с животинска тяга по автомагистралите, пътищата І клас и тези с европейска номерация.

Във връзка с извършване на строителни работи на бул. "Акад.Ив.Гешов" и ул. „Св. Георги Софийски" в локалните платна се въвежда временна организация на движението, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

От 7.00 часа на 9.12.2012 г. до 24.00 часа на 13.12.2012 г. се забранява влизането на пътно-транспортни средства по източното локално платно на бул. „Акад. Ив. Е. Гешов" между бул. „България" и ул. „Ф. Каниц " и източната част на кръстовище бул. „Акад. Ив. Е. Гешов" - ул. „Св. Георги Софийски".