Забранено е придвижването и клането на животни в района на Рилския манастир. Заповедта е на областния управител на Кюстендил Виктор Янев. Тя е издадена във връзка с огнището от бруцелоза, съобщава БНР.

Припомняме, пробите на две кози от стопанството на Рилския манастир бяха положителни за бруцелоза. Те не са били от стопанството на светата обител, а са били дарение. Всички останали животни на територията на манастира са с отрицателни проби.

Хиляди поклонници се очакват в края на седмицата в района на Рилския манастир заради празника Успение Богородично. Заради това се въвежда денонощен пропускателен режим на входа на град Рила. Той ще бъде в сила от 17.30 часа днес до 18.00 часа на 16 август, неделя. Всяка кола в посока манастира ще бъде проверявана. Целта е да не се допусне транспортиране на заболели животни.

Според пътни експерти обаче това ще причини големи задръствания по пътя към светата обител.

Ангел Ангелов, който държи под аренда паркингите край манастира, обясни, че паркингите при Дупнишката и Самоковската манастирски порти имат капацитет 60 места плюс за 6 автобуса.

Д-р Илияна Кръстева от Регионалната инспекция по здравеопазване в Кюстендил информира, че монасите от Рилския манастир не са яли от заразеното месо и не се налага да им се вземат серумни проби срещу болестта. Изследване ще бъде направено само на козаря, който се грижел за животните в стадото.

По данни на ветеринари в помощното стопанство на манастира се гледат към 40 животни, от тях 5-6 кози. Според Агенцията за контрол на храните в Кюстендил манастирското стадо наброява 82 животни.

Под карантина са поставени всички едри, дребни преживни и еднокопитни животни, предназначени за дарение на манастира.