Бесен съм, признавам си, заяви на брифинг в НС бившият енергиен министър в кабинета „Орешарски" Драгомир Стойнев по повод спирането на Южен поток и това, че 43 НС не можа да излезе с единна декларация по темата. Все още вярвам, че този проект може да се осъществи, убеден е той.

Турция си изигра перфектно картите, смята още червеният депутат. Докато южната ни съседка печели от проекта, ние според него ще си се караме на полето русофили-русофоби. Ще си живеем от сменяне на плочки, на водопроводите, от енергийната ефективност, въобще очаква ни едно светло бъдеще, един устойчив икономически растеж, иронично прогнозира Драгомир Стойнев. Жалко е, подчерта той, но изтъкна, че „Южен поток" все още бил в нашите ръце.

Много бързо трябвало да се води дипломация за бъдещето на проекта. От думите на Стойнев стана ясно, че всички договори са в БЕХ и в проектната компания „Южен поток" и призова премиерът да се запознае със съдържанието им.

Лидерът на червените Михаил Миков пък припомни предизборно обещание на Бойко Борисов, че строителството на  Южен поток започва през ноември, ако партията му спечели изборите. Българският парламент не защити интересите на България, изтъкна той.

Според Миков герберите били последователни в политиката си спрямо Турция - в края на 41 парламент, когато управляваха, направили всичко възможно да направят Босфора безалтернативно трасе за доставка на петрол с денонсирането на проекта Бургас-Александруполис. Сега от ситуацията с „Южен поток" отново печеливша е южната ни съседка.

Социалистите посочиха, че когато ГРЕБ са на власт спират и АЕЦ „Белене", спира се пак по тяхно управление и Южен поток.

Янаки Стоилов попита дали като държава ще сме нещо повече от „центъра на кръговото движение, в който има една саксия, а цялото движение минава покрай него". Той прогнозира, че страната ни ще се превърне от държава в територия.