Последно: След поредната 20-минутна блокада на Орлов мост около 1000-та протестиращи се оттеглиха по булевард „Евлоги и Христо Георгиеви", без да се знае каква е крайната им цел.
Междувременно жандармеристите им подготвиха засада, като ги пресрещнаха през парка с паметника на Съветската армия.
В крайна сметка, както и вчера, се оказа, че целта на протестиращите е сградата на ЧЕЗ. Когато стигнаха обаче до ул. Георги С. Раковски, пътят им беше блокиран от МВР органите. За „награда" униформените получиха яйца, камъни и павета по щитовете. По пътя си протестиращите пометоха и обърнаха десетки контейнери с боклук. След два часа надлъгване по софийските улици, полицията можеше само да гадае накъде ще продължи протестът. Недоволните граждани опитаха да минат по булевард „Витоша", но бяха блокирани и се разцепиха по малките улички. Те отново се събраха на булевард „Патриарх Евтимий" и оттам продължиха по булевард „Христо Ботев" като междувременно счупиха две витрини - едната на аптека, а другата на клон на БНП Париба. Гражданите успяха да изразят недоволството си и като счупиха стъклата на един полицейски бус. Те вече не се задоволяваха с обърнати контейнери и започнаха да ги палят.

На бул. „Христо Ботев" протестиращите бяха разпръснати от полицията. Двама младежи бяха догонени от униформените, които с шутове ги свалиха на паважа на ул. „Лайош Кошут".

Междувременно гражданин от кооперация на същата улица произведе изстрел срещу екип на Канал 3, чийто оператор си беше подпрял камерата на автомобила му. Само за няколко минути полицаите откриха гилзата и веднага след това иззеха сигналния пистолет, с който беше стреляно.

След официалния край на протеста от МВР "отчетоха" 11 закопчани участници.

Родната полиция също е регистрирала поражения - пострадали са двама полицаи, изпочупени са стъклата и огледалата на четири служебни автомобила.

Преди това от МВР се похвалиха, че е задържан организаторът на протеста. Той е 25-годишен и е криминално проявен. Изяснено бе, че става дума за Кристиян Коев. След близо два часа и половина престой в Първо РУП той беше освободен, като му е съставен акт за неподчинение на полицейско разпореждане.

"Срамувам се, че имам премиер. За какво имам премиер - да ме арестуват, защото протестирам мирно. И трябва да плащам сметките на бабите си. Да се пълнят предизборни касачки ли - защото така се получава, че някой трябва да има пари, за да си направи изборите. Аз съм музикант и представлявам държавата," коментира пред медиите  Кристиян Коев, наричан Златната флейта.

Той обясни, че се оказал в ареста, тъй като полицията го бутала и той отвърнал със същото.

15 души са ранени при протеста в София. Двама от пострадалите са полицаи.

 

Като цяло взривоопасен хаос в центъра на София предизвика поредният протест срещу монополите, високите сметки, а вече и срещу управляващите от ГЕРБ и премиера Борисов.

Ситуацията се нажежи около парламента, след като над 500 протестиращи, междувременно удвоили се, от Орлов мост, където блокираха за малко кръстовището, се пренесоха пред Народното събрание.

На няколко пъти жандармерията и полицията се прегрупираха и с тласъци се опитваха да избутат протестиращите, колкото се може по-далече от сградата на парламента.
На тласъците на жандармеристите, гражданите отговаряха с „Убийци", „Оставка", последвани от изпълнение на националния химн.

Постоянно прииждаше полицейско подкрепление, тъй като от МВР се опасяваха, че вече става въпрос за гражданско неподчинение и хулиганство и има опасност нещата напълно да излязат извън контрол.

Сред протестиращите се забелязваха представители на „Атака" и младежкото БСП.

В продължение на 30 минути протестиращите замеряха парламента с камъни, яйца и домати. В градинката до сградата оставиха много изпочупени клони на дървета и боклуци.

След като издразниха максимално жандармеристите, протестиращите се оттеглиха обратно в посока Орлов мост. На път за там те избутаха един от тролеите по бул. Васил Левски и скъсахаха "тирантите му".
Вървейки към Орлов мост недоволните граждани блъскаха по прозорците на блокираните коли на градския транспорт, мощно подкрепяни от клаксоните на автомобилите.

Още при първото блокиране кръстовището на Орлов мост в 18.30 часа полицейското присъствие бе внушително, видяха се и полицаи, скрити в храстите и между дърветата в Борисовата градина. Когато протестиращите тръгнаха към парламента, ги последваха 15 патрулки.

Демонстрантите не се задоволиха само с оставката на финансовия министър Дянков и  поискаха оставка на целия кабинет. „Днес без министър, утре - без премиер", пожела си Янаки Ганчев.
„Искаме да спрем тази 23-годишна въртележка, която докара държавата до това дередже", подчерта той и добави: „Дянков си отиде, Бойко, ти си наред!".

"Народът е гладен", крещяха още недоволните граждани. Основно упреците им са към министър-председателя: „Бойко Борисов - педераст, педераст".

Протестът е подплатен от сини фенове на фракцията „София - запад", чиито скандирания бяха насочени изцяло към премиера Борисов, но поради подчертания им цинизъм и вулгарност news.bg се въздържа да ги цитира.

Протестиращите категорично заявиха, че когато държавата е на колене, народът е длъжен да се изправи и управляващите незабавно трябва да си тръгнат. Те поискаха и създаване на гражданско управление на страната.

Както и вчера, протестиращите решиха да не се стоят на едно място, а да обиколят центъра на София.

След като се спряха за около 5 минути пред парламента, където ги посрещна жива верига от жандармеристи, хорската маса започна да се изтегля към паметника Левски.

„Давайте да щурмуваме, докато не са ни блокирали", призоваха демонстрантите. Впоследствие обаче се отказаха от тази си идея и останаха при парламента.

Протестиращите младежи буквално разиграваха жандармеристите, "атакувайки" парламента от различни страни, викайки: „Мутри", „Убийци", „Еничари".

Полетяха и първите камъни към сградата на НС, като има и два счупени прозореца, което обаче не спря хвърлянето на камъни. Парламентът е замерян и с яйца. Има и обърнати кошчета около сградата.

Половин час след началото на демонстрацията органите на реда задържаха и първия протестиращ, а Янаки Ганчев отиде да се саморазправя с полицията.

Задържаният е 29-годишният Добри Проданов. Той обаче остана „в прегръдката" на жандармеристите не повече от 5 минути, тъй като десетки граждани се втурнаха да молят органите на реда да го освободят.

Самите те нямаха мотив защо са го задържали и отказаха да обяснят какво е направил. В крайна сметка го пуснаха и той се върна при своите съидейници.

След като оплюха мощно премиера, дойде ред и на неговото вице Цветан Цветанов. "Цветанов е простак", скандираха разгневените граждани, след като подопечните му простнаха на трамвайните релси двама от протестиращите и след  им щракнаха белезниците.

И във Варна хиляди души излязоха и тази вечер на протест срещу високите сметки за ток.
Маршрутът на протестиращите днес е променен. Шествието преминава от бул. "Княз Борис" до "Пикадили парк" и обратно до общината. Така те блокираха пътя към курортните комплекси.