Правителството на ГЕРБ води политика на инициативи, които да развържат голямото размахване на черпака.

Това мнение изрази в сутрешния блок на БиТиВи социологът Евгений Дайнов, който заедно с колегата си Андрей Райчев анализира работата на кабинета.

И двамата бяха единодушни в това, че управляващите не осъществяват набелязаните реформи от страх да не загубят рейтинг, а икономическата им политика е неефективна и скоро ще е налице необходимостта да търсим заеми от чужбина.

В момента брожението е да се раздават „черпаци" на някои, отбеляза Евгений Дайнов и поясни, че управляващите толерират монополните структури у нас.

По думите му в момента, в който държавната политика се преподрежда така, че да господстват монополите, е много удобно „да паднат" няколко глави на чиновници.

Маха чиновника с бонус 12 000, а остава министър, който си е дал 30 000, посочи той в коментар за размаха, с който премиерът извършва кадрови смени по висшите етажи.

Запитан дали става въпрос за министъра на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков, за когото по време на петъчния контрол социалистите изнесоха информация, че е взел допълнителни възнаграждения в размер на 37 хил. лева, социологът отговори утвърдително.

Има хора, омазали се с милиони, подчерта той, изтъквайки, че подобни политики на отстраняване на „дребните" прикриват големите играчи, монополистите. В тази връзка Дайнов припомни вчерашното предупреждение на Европейската комисия за забавянето на либерализацията на пазара на ток и газ. Според социолога страната ни постепенно влиза в клуба на Гърция - не като криза, а като модел на обществото.

Поддържането на неефектни държавни структури плюс монополизиране на отделни структури е равно на неработеща икономика, прогнозира Дайнов, допълвайки, че при такъв сценарий няма откъде да дойдат парите и ще трябва „да си ги внесем отвън".

Не по-малко критичен към управляващите беше социологът Андрей Райчев, който упрекна ГЕРБ предимно в отказа на воля да осъществяват реформи.

Той даде за пример здравеопазването, образованието, случващото се в БДЖ. Продължаваме да имаме 50 университета. Всеки български идиот, който случайно си е купил тапия, става студент, коментира Райчев.

Той даде и своето обяснение за липсата на желание на управляващите за същностни изменения в редица сфери - Защо? Защото, от една страна пари няма, а от друга - тези системи са скъпи.

Друга причина по думите му промените да не са налице е фактът, че те биха засегнали много хора, а това ще доведе и до спад в рейтинга на ГЕРБ.

Според него България при Борисов си купува безвремие.

Райчев даде и своя анализ на образа, който според него заема премиерът, а именно - на жертва. Иронично той определи тази „техника" на поведение на  Борисов като удивителна и поясни - това е особено при него - да страда... Това е човек, който страда на власт - той е самотен, няма жена.

Според Райчев съвсем скоро ще приключат и положителните оценки от Европа за Борисов.

В това отношение Райчев изтъкна и лошите оценки в Междинния доклад относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка и прогнозира, че следващият ще е още по-негативен.