Ще се защити най-доброто позициониране на България в дискусиите за т.нар Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ).

Това уверение даде вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева пред народните представители от парламентарните комисии по външна политика и по европейски въпроси.

Вицепремиерът дойде при депутатите, за да им обясни какви ще се приоритетите на българското правителство по време на Люксембургското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Очаквано вицепремиерът посочи сред приоритетите важното място на ТПТИ и увери, че споразумението заема и сериозен дял от усилията на люксембургското председателство. „Ще продължат дискусиите по ТПТИ", отсече вицепремиерът Кунева и се зарече, че всички дебати се водят, за да се защити най-доброто позициониране на България. „Дебатите трябва да са търпеливи", все пак изтъкна тя.

Темата накара народният представител от БСП Кристиан Вигенин да припомни, че парламентът не се съгласи да включи ТПТИ в програмата си.„ТПТИ ще бъде приоритет на люксембургското председателство, но не и приоритет за българския парламент", отсече Вигенин.

Отново по темата за ТПТИ Кунева се зарече, че шистовият газ, който е един от най-големите притеснения на противниците на споразумението, се намира на безопасно разстояние.

Председателят на парламентарната комисия по европейски въпроси Светлин Танчев пък обяви новината, че еврокомисарят по търговия Сесилия Малстрьом ще бъде на посещение в страната ни на 25 септември.
„Имаме потвърждение, ще бъде на посещение, има желание за срещи с изпълнителната власт и в парламента", обясни Танчев.

Вицепремиерът Кунева не пропусна и другата актуална европейска тема, а именно приемането на страната ни в Шенген. „Да разделим Шенген от съдебната система", призова тя.