Напрежение между лидера на френския „Национален фронт" Марин льо Пен и баща й Жан-Мари льо Пен, след като 86-годишният основател на крайнодясната партия защити използваните от нацистите газови камери, определяйки ги като „подробност от историята", предаде Ройтерс.

Откакто пое властта от баща си през 2011 година, Марин льо Пен се опитва да изчисти антисемитския имидж на партията.

В телевизионно интервю 86-годишният Льо Пен защити коментар от 1996 година. Тогава той е заявил, че използваните от нацистите газови камери за изтребване на евреите са „само подробност от историята на Втората световна война" - коментар, който му донесе глоба и присъда за използване на език, съдържащ расова омраза.

Жан-Мари льо Пен отхвърли всички обвинения в антисемитизъм и защити коментара си от преди близо 20 години.

„Стоя зад това, защото вярвам, че е истина. Това, което казах, това и мисля - газовите камери са подробност от историята на войната. Освен ако не смятаме, че войната е подробност от газовите камери ", каза бащата пред BFM TV.

Запитан за сегашното състояние на партията, той подчерта, че това е партия за патриоти, включително „ревностни Петенисти", имайки предвид генерал Филип Петен, който сътрудничи на германците през Втората световна война, установявайки колаборационисткия режим на Виши.

По никакъв начин не съм съгласна с него. Той е умишлено провокативен, каза Марин льо Пен пред всекидневника Le Figaro.

Не за първи път двамата влизат в словесна битка. Марин льо Пен се дистанцира от баща си миналият юни след остроумна забележка по адрес на френски певец от еврейски произход, включваща препратка към крематориумите в концентрационните лагери.