Увеличава се броят на работниците, които се нуждаят от правна помощ, но нямат възможност да я плащат. Това е изводът на юристи на КТ „Подкрепа", които днес  консултираха безплатно граждани, съобщава БНР. През цялата година 60 адвокати на синдиката са на разположение за безплатни правни съвети.

От синдиката посочват, че е важно хората да знаят правата си. Конфедеративният секретар Емил Димитров обяснява, че най-често напоследък се правят проблеми с работното време.

По думите му сумарното изчисляване на работното време кара хората да не знаят кога имат почивка, отпуска и кога имат възможност да видят семейството си. Нормите се повишават и това води до много трудови злополуки. Причината е, че в стремежа си хората да получават нормални доходи пренебрегват безопасните условия на труд, които са част от законодателството и правата, обяснява Димитров.

Според синдикалния анализ колкото по-малко контрол има от страна на държавата, толкова повече са и нарушенията. Димитров е на мнение, че законите съществуват, но не се спазват. По негово мнение когато хората срещат големи трудности с намирането на работа, толкова повече се съгласяват да работят при всякакви условия и забравят, че имат права.