Бившият военен лидер на босненските сърби Ратко Младич отказа да участва в съдебните заседания на военния трибунал, докато не му бъдат осигурени нови адвокати.

Сърбинът иска да бъде защитаван от Милош Салич, който не беше допуснат в залата. Младич не призна служебно назначения му защитник.

Бившият военен лидер трябваше да пледира виновен или невинен по повдигнатите срещу него 11 обвинения, включително за геноцид и престъпления срещу човечеството.

„Няма да слушам това, без адвоката ми", изкрещя Младич и махна слушалките си, след като съдия Алфонс Ори започна да чете обвиненията.

По-късно съдията отстрани Младич от съдебната зала за нарушение на реда.

В хода на заседанието Младич на няколко пъти се опита да прекъсне председателят на съдебното дело, а също така отказа и да отговори на въпроса дали се признава за виновен.

Съдиите в Трибунала за военни престъпления в Хага пледираха от името на Ратко Младич, че бившият военен лидер на босненските сърби се счита невинен по обвиненията срещу него.

Припомняме, Ратко Младич беше арестуван на 26 май в Сърбия и отведен миналия месец в Хага за делото след почти 16 години укриване. Срещу него са повдигнати обвинения за ролята му във войната в Босна и Херцеговина през 1992-1995 година, включително за геноцид, престъпления срещу човечеството и военни престъпления.

При първото изслушване на 3 юни той поиска да му бъде дадено допълнително време, за да се запознае с обвиненията срещу него, преди да се произнесе по тях.