Последното за тази година заседание по делото за убийството на студента по медицина Стоян Балтов пред дискотека „Амнезия" в Студентски град беше отложено. Причина за това стана отсъствието поради служебни ангажименти на един от съдебните заседатели - Надежда Ангелова.

Припомняме, студентът от Медицинския университет Стоян Балтов беше убит пред дискотека „Амнезия" по особено жесток начин с ритници в главата и множество удари по цялото тяло. След инцидента дискотеката в Студентски град беше съборена, след като проверка показа, че нощното заведение е незаконно.

На днешното заседание в Софийски градски съд, започнало с 40 минутно закъснение, дойдоха тримата обвиняеми - Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов. Присъстваха 7 от общо 8 призовани свидетели. На първия ред беше и майката на убития пред „Соло" Кирил Въжаров.

С днешното решение на съдия Крънчева се потвърди направената час по-рано прогноза от майката на убития на Стоян - Зарка Димова - че делото ще бъде отложено за пореден път. Преди началото на заседанието тя изрази надежда изходът от това дело да не бъде както този при делото за двойното убийство пред „Соло".

Димова все още не е загубила вяра в съдебната система, въпреки че вече не вярва на образователната и здравната системата у нас. „Трябва вече да има присъди",  заяви опечалената майка и добави: "В противен случай какво трябва да кажем - деца, заминавайте в чужбина".

В коментар за присъдите по „Соло" майката на Стоян Балтов смята, че има грешки - дали в полиция, следствени или прокуратура не можа да каже, но е невъзможно да има два трупа без виновни.

Тя заяви, че ще се почувства много обидена, ако по делото за убийството на нейния син бъде произнесена подобна унизителна присъда.За мен няма как да не е обидно, ако в крайна сметка се окаже, че Стоян сам е паднал и си е наранил над 11 пъти главата", коментира още тя.

Зарка Димова изрази съжаление, че е записала сина си на футбол, а не на карате. Според нея Стоян е попаднал в едни условия и една обстановка, които не са присъщи за него: "Той не се биеше дори със собствения си брат и попадайки в тези условия намери своята смъртна присъда."

Тя изрази надежда, че виновниците за смъртта на нейното дете ще получат заслуженото, защото в противен случай тя остава безмълвна пред другия си син: "Искам, когато синът ми се прибере да ми каже, мамо, не ме нападна куче, не ми запалиха колата, не ме убиха".

Самата тя би напуснала страната, но по думите й вече е късно за това. „Не мога да си тръгна от България, защото ми остават 4 години до пенсия , не знам и чужд език, и заради това няма да се впиша в обстановката навън,", коментира Димова.

Все пак тя не губи надежда, че в България има справедливост. Съдът насрочи и дати за следващите заседания  - 3 април, 10 май и 21 юни.