Парламентът започна дебата за това дали да се правят избори 2 в 1 или не. Предложението на НДСВ за промяна в конституцията така че изборите за европарламент за национален парламент да се проведат на една дата представи Камелия Касабова.

Против избори две в едно се обявиха от ДПС, почти същата позиция се очаква да изложат и отБСП.

По думите на Касабова  българският изборен цикъл е фундаментално сбъркан.

Според нея противниците на тази идея минират конституционния терен.

Техните аргументи са неприемливи, смята Касабова - че конституционната промяна е от компетенцията на велико народно събрание и че има решение, според което мандатът на парламента се брои от датата на изборите, а не от първото заседание.

„Изобщо не става въпрос за промяна на мандата на народното събрание - то довършва своята работа, а мандатът на следващото започва от първото му заседание.", поясни предложението на НДСВ Касабова.

Тя припомни и че втората поправка в конституцията беше от компетенциите на Велико народно събрание, но тъй като имаше съгласие в сегашния парламент, конституционният съд се произнесе тя да е от компетенциите на Обикновено народно събрание.

Промяната на Конституцията, която НДСВ предлага за създаване на възможност за сливане на избори, е едно изключение, коментира от своя страна зам.-председателят на ПГ на НДСВ Яни Янев.

Предложеното от нас решение третира само и единствено случаите, когато в рамките на три месеца около датата на изтичането на мандата на Народното събрание има необходимост от провеждане и на друг вид избори. Само тогава двата избора да се обединяват без да се наруши самият мандат на парламента, поясни той.

Според Янев  такава промяна не може да срине логиката на конституцията, а напротив, прави логиката на конституцията по-здрава.

Според него не е противоконституционно, че следващият мандат ще започне от датата на първото заседание. Президентът е длъжен да го насрочи в едномесечен срок. Възникването на дейността на Народното събрание е сложен юридически състав, каза още Янев.

В дебата заместник председателя на парламента Корнезов предупреди, че уреждането на избори „две в едно" и промяна в Конституцията може да доведе до безпорядък в държавата.

Общото провеждане на изборите предполага за известен период от време да има два парламента - новоизбраният с едно мнозинство и старият, който е с друго мнозинство, отбеляза той.

Корнезов обърна внимание, че с предложението на НДСВ за избори „2 в 1" се променя статута на народния представител и че в случай, че бъде прието за определен период от време България ще има не 240, а 480 депутата.

При извънредно обстоятелство не е ясно кой парламент ще заседава, акцентира той и подчерта, че това би било двувластие, а двувластието води до безпорядък и хаос.

„Нека не гледаме само към изборите, които чукат на вратата", призова той депутатите, а на вносителите на предложението за конституционна промяна каза „Най-добре е да  си оттеглите законопроекта".

Междувременно от НДСВ съобщиха, че още днес ще бъдат внесени в деловодството на парламента около 132 000 подписа от цялата страна в подкрепа на идеята за избори „две в едно".
Петиция, също в подкрепа на избори „две в едно", връчиха на председателя на парламента Иван Гарелов и група интелектуалци.

Гласуването се очаква утре.