Близо 20 въоръжени талибани - атентатори самоубийци, са в Кабул и очакват команда за започване на атака.
Това обяви говорител на талибаните, който обаче по-късно беше официално опроверган.

Припомняме, утре са президентските избори в страната и талибаните „обещаха" да атакуват избирателни секции.

Малко по-рано днес афганистанските сили за сигурност убиха трима въоръжени талибани, които атакуваха банка в Кабул и взеха за заложници намиращия се вътре персонал, съобщи Skynews.

„Убихме трима от нападателите вътре в банката. И тримата бяха талибани", обясниха следователи от криминалната полиция в Кабул.

След престрелката в многоетажната сграда все още има представители на силите за сигурност и линейки, коментират очевидци.

Все още не е ясно колко атентатори са успели да проникнат в сградата, затова полицейски екипи претърсват за укрили се в банката талибани.

Говорител на талибаните заяви, че четирима бунтовници са нахлули в банката.

Атаката, за която талибаните в последствие поеха отговорност, дойде в отговор на затегнатите мерки за сигурност в столицата преди президентските избори.

Талибаните посочват, че атаката на банката е само част от поредица планирани атентати преди изборите в Афганистан.
Бунтовниците целят да бойкотират изборите, подкрепени от западните демократични страни.

Припомняме, днешната атака беше предшествана от самоубийствен атентат, при който загинаха 10 души. Сред жертвите имаше и военен от НАТО, както и двама членове на ООН.

Последните случаи на насилие са по-скоро част от опитите за всяване на паника сред цивилното население и заплаха срещу хората, които са готови да излязат да гласуват.

Изборите за президент и губернатори на местните провинции в Афганистан са важен тест за това дали системата за борба с талибаните работи.

Припомняме, талибаните паднаха от власт в Афганистан през 2001 г., след военната интервенция на САЩ - отговор на атаките от 11 септември.